11 maj, 2016

Toppseglarna samlas för Lysekil Women’s Match 2016

En kvarts miljon på spel när världsstjärnorna drabbar samman i Lysekil Women’s Match 2016. Camilla Ulrikkeholm Klinkby är mångårig världsetta och femfaldig segrare i Lysekil Women’s Match. Den 8–13 augusti i år återkommer hon ännu en gång till favoritvattnen på den svenska västkusten, för att säkra sin sjätte raka titel.

Pressbilder 2015. Foto: Dan Ljungsvik LWM.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att vi inte tänker vinna igen, men lite oroligt är det förstås. Det kan ju nästan bara bli värre än de senaste fem åren, om vi inte skulle prestera på topp, kommenterar danskan.

I fjolårets tävling seglade Ulrikkeholm Klinkby final mot amerikanskan Stephanie Roble, som senare tog revansch för andraplatsen i Lysekil genom att segla hem totalsegern i hela den världsomspännande damserien i matchracing, Women’s International Match Racing Series. Roble är en av få kvinnliga skeppare som seglar på heltid, och även hon har accepterat inbjudan och kommer till årets Lysekil Women’s Match med sitt Epic Racing Team:

– Vi kappseglar i en lång rad olika klasser och inte enbart matchracing. Alla dagar vi spenderar på vattnet gör oss mer konkurrenskraftiga i WIM Series, menar Roble.

Svenska Anna Östling från Göteborgs Kungliga Segelsällskap ligger i nuläget trea på världsrankingen, platsen före Roble. Även Östling har den senaste tiden vidgat vyerna utanför matchracingen:

– Vi blandar många olika typer av segling, för att bli ännu bättre i samarbete och flexibilitet. Det är väldigt kul och en riktig motivationshöjare. Vi vill ju fortfarande utvecklas maximalt, och nya båtar ger oss också en kick, skrattar hon, och poängterar att Lysekil Women’s Match är årets höjdpunkt.

– Så fort tävlingen är färdig längtar vi i ett helt år tills det är dags igen. Lysekilstävlingen är absolut den bästa vi har, och det är en ynnest att få vara en del av den action som utspelar sig på vattnen vid Släggö.

Strax utanför topp-tio på världsrankingen hittar vi stockholmstjejen Sanna Häger, som kommer till årets evenemang i Lysekil med en delvis ny konstellation ombord. Därför ligger fokus i lagets uppladdning på att få till en samtrimmad besättning. Sparrade av ett tiotal unga tjejlag på hemmavattnen, prioriterar de att få mycket tid i båt:

– I år ska vi ge de bästa besättningarna en hårdare match än i fjol, lovar Häger, och ser fram emot att få komma tillbaka till Lysekil för andra året.

Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match, tycker det känns positivt för svensk segling att flera yngre besättningar knackar på dörren, samtidigt som hela världseliten mangrant sluter upp i den bohuslänska seglingsmetropolen:

– Det är ett kvitto på att vi har lyckats idrottsligt och att vi fokuserar på rätt saker. Det idrottsliga har alltid stått i centrum, samtidigt som vi vet att tjejerna uppskattar hela omhändertagandet och uppmärksamheten runt tävlingen, avslutar Holmdahl White.

 

Hittills klara skeppare till Lysekil Women’s Match 2016 (världsranking i parentes):

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN (1)

Anna Östling, SWE (3)

Stephanie Roble, USA (4)

Caroline Sylvan, SWE (5)

Pauline Courtois, FRA (6)

Sanna Häger, SWE (11)

Rikst Dijkstra, NED (18)

 

Totalt ska ett dussin besättningar finnas på startlinjen i augusti.

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

 

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Svitzer och BRA är partners. BMW är officiell bil.