12 maj, 2016

Svenska Fyrsällskapets Fyrdag 20–21 augusti

2003 arrangerade Svenska Fyrsällskapet den Internationella Fyrdagen för första gången i Sverige. Dagen firas därefter varje år den söndag (även lördag på vissa platser) som infaller under den tredje första hela helgen i augusti.

Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större före detta bemannade fyrars framtid är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras. Under den Internationella Fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv.

Förra året höll Svenska Fyrsällskapet 66 fyrplatser öppna vilka besöktes av tillsammans cirka 14 400 personer. Detta verkar vara ett nationellt världsrekord för den Internationella Fyrdagen. Förutom i Sverige firas dagen bland annat i: Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales. Fyrdagen är alltså synnerligen populär i Sverige och normalt har vi fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen har tillsammans!

Förutom möjligheten att besöka alla öppna fyrar pågår även olika kringaktiviteter på flera fyrplatser. På vissa kan man köpa något att äta och dricka men annars rekommenderar vi att man tar med egen förtäring. Kom ihåg att flera av fyrarna är belägna på öar. Kontrollera om det ordnas sjötransport, vad det kostar och hur båtresan bokas. Vädret kan också orsaka att vissa platser inte kan besökas.

Svenska Fyrsällskapet hoppas att du under helgen 20-21 augusti tar chansen och besöker någon eller några av nedanstående 70-tal fyrar. Vi har listat deltagande fyrar med början längst upp i norr från finska gränsen sedan runt vår kust upp till gränsen mot Norge och avslutar med några fyrar i Vänern och Vättern. Fyrarna är normalt öppna mellan 12 – 16 men viss lokal variation av öppettider kan förekomma och i så fall har vi skrivit detta efter fyrnamnet. Flera fyrar är öppna både på lördag och söndag och då står det (L+S) efter fyrnamnet. Det finns även några fyrar som är öppna en annan dag istället för 20-21 augusti och någon kanske repareras så att man inte kan öppna fyren. Detta är i så fall angivet på respektive fyr.

Mer information om de olika fyrplatserna och hur man kommer dit finns på Svenska Fyrsällskapets hemsida http://www.fyr.org