13 maj, 2016

Innovativ Mercedes yacht med konstgjort däck

Silver Arrows Marine och Mercedes-Benz har lanserat det första resultatet av deras unika samarbete: den fräcka och lyxiga Arrow 460 Granturismo. En av nyheterna och överraskningarna är att den över 14 m långa båten har ett däck från Esthec.

Yachten från Mercedes har en lång rad spännande designnyheter. För att kunna kombinera funktionella fördelar med obegränsade anpassningsmöjligheter i färg, mönster och specialeffekter har företaget som bygger båtarna, Silver Arrows Marine, valt däckmaterial från Esthec i stället för traditionell teak.

Med sitt långa fördäck, en flytande, välvd taklinje och en något fallande akter länkar Arrow 460 Granturismo helt klart till den senaste generationen av Mercedes-Benz lyxbilar. Tidigare har Mercedes-Benz lanserat en lyxhelikopter byggd på Airbus helikoptrar. Mercedes designers har skapat interiören, som kännetecknas av mångsidighet och utsökta material.

Arrow 460 Granturismo har finesser som i en lyxbil. Till exempel öppnar sidorutorna öppnas genom att trycka på en knapp. När glaset fälls upp behålls UV-skydd samtidigt som besättningen kan se ut över sjön. Andra innovativa funktioner inkluderar en första infällbar badplattform, inbyggda soldäck och dubbel förarplats.

Båten är klassad för upp till tio passagerare och har stora sociala utrymmen. Kabinen kan även omvandlas till lyxig övernattning för två om det behövs.

Valet av ett konstgjort material i stället för teak på däcket beror både på att Esthec ger fler möjligheter och att materialet är lätt att underhålla och förblir färgäkta i åratal. Esthec är dessutom nästan gränslöst i mångsidighet för val av färg och design. Nästan alla färger är möjliga, mönster och specialeffekter kan skapas.

Enligt Mercedes ska bara en person per land kunna köpa yachten, men hur det blir med det återstår att se. Prestanda är i sammanhanget moderata men fullt tillräckliga 30 knops marschfart med två stycken Yanmar dieselmotorer på 480 hk styck.

 

Tekniska fakta

Båt:               Mercedes-Benz Arrow 460 Granturismo

Längd:         14,17 m

Bredd:          3,97 m

Djup:            0,93 m

Motorer:       2xYanmar 480 hk diesel

Marschfart:  30 knop

Vikt:              13,6 ton

Info:              http://www.silverarrowsmarine.com/arrow460-granturismo.html