16 maj, 2016

Gula Båtarna går in i ny fas

Nu inleds en ny fas för Sjöräddningssällskapets verksamhet i Medelhavet och projektet Gula Båtarna. De båda räddningsbåtarna, som varit placerade på den grekiska ön Samos sedan i slutet på oktober, tas hem och fokus läggs på att utbilda och rusta de grekiska sjöräddarna i Sjöräddningssällskapets systerorganisation Hellenic Rescue Team.

umbauz9bxfrvikpzdxj1

Pressmeddelande:

I lördags, den 14 maj, invigdes en ny sjöräddningsstation på Chios, grannö till Samos. Det är Sjöräddningssällskapets holländska systersällskap, Royal Netherlands Sea Rescue Institution (KNRM) som har byggt upp stationen efter inspiration av Gula Båtarna. På söndagen lämnade Rescue Handelsbanken Liv Samos för att vända hem mot Sverige. Rescue PostkodLotteriet påbörjar hemresan ett par veckor senare.

– När Sjöräddningssällskapet åkte ner med “Gula Båtarna” till Samos var vi enda utländska ideella sjöräddningsorganisation på plats i Grekland. Nu finns flera av våra internationella kollegor där. Flyktingströmmen har kraftigt minskat sedan överenskommelsen mellan EU och Turkiet. Sammantaget gör detta att vi nu väljer att ändra projektets inriktning, säger Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet.

Under våren har Sjöräddningssällskapets besättningar på Samos jobbat med att utbilda och träna Hellenic Rescue Team i sjöräddningsmetoder med deras nya RIB-båt. Detta arbete fortgår. Vi hoppas också kunna lämna över två Rescuerunners för att förstärka räddningsstationen.

– Vi har räddat 1 892 liv under vår tid på Samos. Det är fantastiskt. Därtill har vi fått med oss ovärderliga erfarenheter hem till det svenska sjöräddningsarbetet. Nu vill vi hjälpa våra grekiska kollegor att stå ännu bättre rustade för framtiden. Vi hoppas att svenska folket vill fortsätta att skänka bidrag till insamlingen Gula Båtarna, säger Rolf Westerström.

Insamlingen till Gula båtarna, som Schibsted Sverige initierat, fortsätter. Gåvorna går nu till utbildning av sjöräddningspersonal i Medelhavet.

– Insamlingen som Schibsted startade var avgörande för att vi skulle kunna göra det här. Vi är väldigt tacksamma för samarbetet, säger Rolf Westerström.
Fakta: En flyktingkris utan motsvarighet

På Medelhavet steg antalet flyktingar från 200 000 år 2014 till över 900 000 under 2015.
Var fjärde båtflykting är ett barn.
3 550 personer som flytt över Medelhavet rapporterades som saknade eller döda under 2015
116 812 flyktingar kom till Samos över Egeiska Havet från januari 2015 till maj 2016. Majoriteten anlände under perioden augusti till januari.
I april i år anlände 490 flyktingar till Samos, jämfört med 1 318 samma månad i fjol.
Källa: UNHCR