17 maj, 2016

Nya vikingafynd på Birkamuseet

Båtdetaljer, vardagsföremål – och en del av ett vikingatida skepp. Nu återvänder Sjöhistoriska museet till Birka – tillsammans med nya fynd från vikingatiden.

Nya vikingafynd på Birkamuseet

Sjöhistoriska museets marinarkeologer har mellan 2007 och 2014 grävt och dykt i vattnet utanför den vikingatida staden Birka på Björkö i Mälaren. Under åren har de gjort många upptäckter som kompletterar bilden av Birka som en hamnstad, som rester från hamnen, detaljer från vikingatida båtar och en spant – som är en del av ett vikingatida skepp.

– Det är otroligt att se föremål av trä bevarade. Vikingatiden var en träkultur, men det är väldigt sällan vi ser sådana här föremål, säger Nina Eklöf, chef för arkeologienheten på Sjöhistoriska museet.

Bland fynden finns också föremål som visar en annan sida av vikingatiden – vardagen. Bland föremålen märks skedar och skålar, men också en vackert snidad spännbuckla, som kvinnor använde i sin klädedräkt

– Det här är faktisk några av de enstaka vardagsföremål som vi har bevarade från den tiden.

Några av föremålen har tidigare visats i vattenkar på både Birkamuseet och Sjöhistoriska museet, men har nu konserverats och kan visas i en klimatanpassad monter på Birkamuseet

– En konservering av vattendränkt trä tar några år, men nu är några av föremålen äntligen redo att visas för världen igen, säger Nina Eklöf.

Utställningen på Birkamuseet är öppen under hela sommaren. Till Birka tar du dig enklast med båtbolaget Strömma, som dagligen kör turer från centrala Stockholm.