18 maj, 2016

På jakt med Alukin – Åland tur och retur

Ibland måste man bara stanna upp i vardagen och pausa lite. Att ta en dag för reflektion, passa på när vädret visar sig från sin allra bästa sida att äntligen ta den där båtturen man gått och längtat efter hela vintern. I det här fallet var det båtturen med årets nya båtmodell och målet var fågeljakt på Åland.

 

Pressmeddelande från Alukin:

När vårvädret är som bäst, det är också då som högsäsongen drar igång på allvar. I alla fall om man är i båtbranschen och bygger båtar.

Under vintern så har vi parallellt med alla sålda båtar i produktionen även jobbat med en ny modell som lanserades på båtmässan i mars, Alukin SCR 850.

När vårens värmebölja anlände i början av maj så kunde vår båtkonstruktör Peter Nikula inte stå emot längre. Han packade båten, tog med sig bössan, sin Go Prokamera monterad på targabågen för att ensam åka till Åland på Ejderjakt.

Ålands hav ligger den här dagen helt stilla och det blir en behaglig färd över. Det är såna här dagar som en båtkonstruktör verkligen kan få möjlighet att reflektera och inte minst fundera över sitt nästa projekt. I båten, på sjön när alla förhållanden är helt perfekta för att tankarna ska få vandra fritt.

 

Snabb men behaglig färd

Det är också nu som Peter verkligen får möjlighet att i lugn och ro själv testa känslan i båten, styrkan i motorn och se att alla detaljer är placerade så att det är enkelt och lättillgängligt då det verkligen behövs. Är man ensam i båten så gäller det att snabbt kunna ta sig i, ur och runt båten vid tilläggning och då ska det vara smidigt och säkert.

Färden över Ålands hav går snabbt. Peter är över på lite drygt en timme och snart siktar han Marsunds bro på Eckerö och straxt efter det den lilla ön Bläckskär, som är målet för färden. Bryggan har klarat vintern och att lägga till går smidigt med den 8,5 meter långa båten. I dag är vädret lugnt och stilla så bogpropellern behöver inte användas. Men det automatiska ankarspelet kommer väl till pass då han inte har med någon ”hoppiland-Kalle” som kastar ankaret.

Solen värmer och det är högsommarkänsla i luften denna tidiga morgon i maj. Det bäddas färdigt i kojplatsen i fören för kvällen. DVD-filmen är noga utvald och laddad så att det bara är att hoppa i bingen efter dagens utforskning av ön och jakten på fågel. Origoköket får också gå en stund för här ska laddas med soppa och lite kaffe innan jakten startar.

 

Fåglarna lyser med sin frånvaro

Dagen avnjuts i stillhet på ön och snart sänker sig solen. Vättarna är utplacerade och en och annan Knipa slår sig ner i viken. Dessa får dock inte jagas, så kvällen avslutas med en film och med gott hopp om morgondagens jaktlycka. Lite kylslaget mot kvällen så värmaren i båten slås på. Natten är tyst och stilla och en god natts sömn ska nog göra susen för det mesta.

Tidig morgon och en fantastisk soluppgång visar sin bästa sida. Åter på plats för att passa på fåglarna, men även detta pass får Peter ingen jaktlycka. Nu packas det ihop för färden hemåt för att återgå till båtproduktionen med återhämtad styrka och energi och kanske några nya kreativa idéer inför nästa båtprojekt.

Följ Alukin på Facebook: www.Facebook.com/Alukinboats.