19 maj, 2016

​Fri sikt ska ge Morgan Jernfast nya framgångar i Formula 4

Morgan Jernfast, 19 år från Österskär, fortsätter sin satsning tillsammans med VEIDEC Racing för att slå sig in i den internationella båtracingeliten. I fjol körde han både EM och VM i Formel 4, i år är det tyska ADAC Motorboot Masters som gäller, även det i Formel 4 och det i en helt nybyggd båt. I helgen är det premiär i Brodenbach.

Morgan Jernfast Formula 4

– Vi har byggt en helt ny båt med ett skrov från danska Molgaard Racing, säger Morgan. Det är lite bredare och vi har gjort en hel del justeringar för att få bättre balans i både kurvor och på rakorna jämfört med i fjol. Vi körde en testtävling förra helgen och efter den har vi gjort ytterligare justeringar. Det känns som om vi har hittat rätt.

Morgan skulle ha kunnat titulera sig regerande norsk mästare efter att ha vunnit Sandefjord GP om det inte hade varit för en administrativ miss av arrangören. I år har Morgan möjlighet att bli mästare i ADAC Motorboot Masters, ett mästerskap som körs över sex deltävlingar i Tyskland.

– Det är ett bra internationellt mästerskap som håller mycket hög standard och det ger oss mycket körtid i förhållande till att köra EM och VM. Men utöver en av de deltävlingar i ADAC Motorboot Masters som ingår i VM siktar vi även på att köra den norska VM-deltävlingen i Tvedestrand den 8-9 juli och beroende på hur det går kör vi eventuellt EM i Stewartby i England den 25 september också.

Ett fullspäckat program med andra ord, men inför premiären har fokus legat på att få den nya båten i ordning. Morgan och hans team har använt sig av en hel del av VEIDEC:s produkter.

– Vi har ersatt en hel del av de produkter vi använde tidigare med produkter från VEIDEC. Det är lim, fetter och verktyg som har kommit till användning, säger Morgan. Men det viktigaste av allt, för mig som förare, är VEIDEC:s vattenavstötande Car Glass System – när vi ligger i vattensprutet bakom våra konkurrenter är vi helt blinda till dess att vattnet har försvunnit från vindrutan och andra produkter som vi har provat har inte alls varit lika bra. Car Glass System gör stor skillnad och det kan betyda oerhört mycket för slutresultatet.

På lördag den 21 maj inleds ADAC Motorboot Masters med ett testpass följt av ett kval på förmiddagen, lite senare på dagen körs två sprintrace. Under söndagen körs de två avslutande huvudheaten. Tävlingarna kan följas via ADAC:s hemsida: http://www.adac-motorsport.de/adac-motorboot-masters/de/

Kalender ADAC Motorboot Masters 2016

21-22 maj  Brodenbach
25-26 juni  Loch am Rhein
6-7 augusti Kriebstein
27-28 augusti Berlin Grünau
10-11 september Rendsburg
24-25 september Düren

 

Bilden: Morgan Jernfast i Brindisi 2015.