Båtförsäkringen täcker inte alltid en bruten fot

En båtförsäkring täcker oftast bara skador på båten, men inte om man skadar sig på båten, bryggan eller vid arbete med båten. Och inte heller för de passagerare som är med vid eller på båten.

– Innan du seglar iväg i sommar, tänk på att ha en försäkring som inte bara gäller din båt utan också dig, säger Klas Evensen, skadespecialist sakförsäkring Båt på Länsförsäkringar.

Halkolyckor är den vanligaste orsaken till skador och sker oftast när man hoppar mellan båt och brygga men också på båten.

– Om du bryter foten eller till exempel får tandskador som är dyra att laga så står du utan ersättning om du endast har försäkrat båten. Samma sak gäller om du eller de som är med vid båten skadas så svårt att det blir bestående men, berättar Klas Evensen.

– Så kolla att du har en båtförsäkring som skyddar personerna på båten. Dessutom har olycksfallsskyddet ingen självrisk.

Många planerar som bäst sommarens turer. Klas Evensen skickar med de tre viktigaste råden:

Hoppa över alkoholen.

– Det enskilt viktigaste du kan göra för att undvika problem på sjön är att vara nykter. Alkohol är en allt för vanlig orsak vid både drunkningsolyckor, grundstötningar och personskador på sjön.

Gör en ordentlig översyn vid sjösättningen.

– Kontrollera att all utrustning är i ordning för sommaren, särskilt el- och gasinstallationer. Se över fastsättningen av motor och rigg och att brandsläckaren är i ordning. Och glöm inte bottenpluggen.

Tänk på säkerheten.

– Se till att alla ombord har flytväst, berätta vart du ska åka till någon på land, anpassa hastigheten efter väder och vind, lyssna på sjörapporten och se till att du kan navigera ordentligt, även om de elektroniska hjälpmedlen slutar fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*