Kalasjnikov ger sig ut på sjön

Tillverkaren av klassiska Kalasjnikov AK-47 gevär ger sig in i marinbranschen och ska bygga båtar. De har köpt 49 procent av ett ryskt varv vid namn Rybinsk Shipyard.

Kalasjnikov koncernen, som bland annat bygger legendariska AK-47 maskingevär, har gått ut officiellt med att de har investerat i båtvarvet Rybinsk Shipyard, en av Rysslands största tillverkare av båtar och yachter. Affären har godkänts av de statliga ryska myndigheterna, Russian Federal Antimonopoly Service (FAS).

Rybinsk Shipyard ligger i regionen Yaroslavl vid en stor vattenreservoar. Företaget har sina egna produktionslokaler, som är byggda för att tillverka båtar upp till 50 längd.

Det är ett år sedan Kalasjnikov först annonserade att de skulle börja med båtbyggeri. Anledningen är främst att företaget ska expandera inom flera nya områden för att öka sin omsättning.

Tanken var att Kalasjnikov skulle köpa 51 procent av båtbolaget, men på grund av sanktioner från Väst kunde de inte köpa mer än 49 procent..

Planen är nu att Kalasjnikov ska börja bygga olika sorters båtar för både den inhemska marknaden och för exporten.

Företaget har presenterat en BK-10 landstigningsbåt, en BK-9 understödsbåt och en BK-16 amfibiebåt. Samtliga är försedda med drönare och BK-16 har även ytterligare spaningsmöjligheter.

Alla tre fartygen kommer att kunna marscha med en fart av 20 knop och ha en toppfart på 40 knop.

Foto med tillstånd av Kalashnikov Group.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*