10 juni, 2016

Bra start på SRS-säsongen

Nu är SRS-tävlingarna igång för säsongen och med rapporter från totalt åtta regattor med sammanlagt 540 ekipage är det Stockholmsseglarna som varit mest ambitiösa och toppar tabellen.

ÅF Offshore Race 2015, Stockholm, Sweden. Photo: ©Oskar Kihlborg/ KSSS
ÅF Offshore Race 2015, Stockholm, Sweden.
Photo: ©Oskar Kihlborg/ KSSS

 

Bland de stora seglingarna som avgjorts märks Lidingö Runt, Ornö Runt och Gullviverallyt på ostkusten samt Stora Oset, Pate Noster Race och Marstrand Big Boat Race på västkusten. Men det saknas fortfarande några rapporter från bland annat North Sails Trim Cup i Lomma och Kostervalsen i Strömstad där arrangören ännu inte rapporterat in resultaten.

 

Säsongen är visserligen ännu ung. Men den har startat bra med ett hyggligt antal deltagande båtar. Allra bäst är Mats Victorin och hans besättning från Viggbyholms Segelsällskap som seglar en X-332, före skepparen Ola Barthelson i en Nordisk Familjebåt, NF, och trea är skepparen Berndt Lindberg i en Smaragd. Här finns en fullständig resultatlista: https://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet/for-batagare/srs/till-jun.pdf

 

Närmast väntar nu Sandhamn Open redan kommande helg samt de stora regattorna ÅF Inshore Race (2 juli) och ÅF Offshore Race (3 juli). Plus ett flertal seglingar runt om i landet. För en fullständig regattalista: https://www.indta.se/ext?i=4&d=&f=&t=sf

 

Alla SRS kappseglingar på regional, nationell och internationell nivå från 1 maj till 30 september ingår i rankingen och poängberäkningssystemet har valts för att premiera både ”kvalitet” och ”flit”. Det gäller att vara med från början och mäta sig både med kompisarna på klubben och med alla andra SRS-seglar runt om i landet. Man kan också enkelt se vilken båt som ligger i topp i en viss klass, som exempelvis Sveriges högst rankade Scampi.

 

Rankingen uppdateras vid fyra tillfällen – 31 maj, 5 juli, 23 aug, 7 sep – under säsongen innan slutresultatet fastställs 30 september 2016. Vinnande besättningen kommer att hyllas under Mästarnas Mästare i Båstad den 15 oktober.

 

Svenskt Respitsystem, SRS är ett handikappsystem för breddkappsegling. Syftet med systemet är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra. Strävan är att SRS-talet ska representera en båttyps bästa potentiella prestanda på en rundbana i mellanvind.

 

Foto: Oskar Kihlborg

Info: www.svensksegling.se/SRSRanking