14 juni, 2016

400 000 kr till lokala fiskeaktiviteter

Sportfiskarna satsar i år rekordmycket pengar på det ideella föreningslivet. Med stöd av medlen kommer uppskattningsvis fler än 5 000 deltagare få prova på sportfiske och aktivt friluftsliv genom olika aktiviteter.

Aktivitetsbidragets har delats ut av förbundet sedan 2008. Tanken är att stimulera och stötta öppna aktiviteter i förbundets föreningar och distrikt riktade mot särskilda målgrupper som barn, ungdomar, kvinnor, funktionshindrade och nyanlända.

I år har bidragssumman höjts och totalt delas 400 000 kr ut. I ett första skede bidrar 325 000 till vårens och sommarens aktiviteter och till höstlovet satsas ytterligare 75 000.

– Aktivitetsbidraget ger våra klubbar och distrikt lite extra medel för att anordna trevliga och öppna fiskeaktiviteter. Det ger dem en möjlighet att finna nya målgrupper och att ge tillbaka något extra till exempelvis de allra yngsta i föreningen, berättar Sportfiskarnas generalsekreterare Anders Karlsson.

Årets bidragslista är full av goda exempel. I Timrå anordnar Storöringens Fiskeklubb dagläger och sommarfiskeskola för kommunens barn.

– Bidraget ger oss möjlighet att ge barn skjuts med buss till aktiviteterna och väl där kan vi erbjuda trevlig samvaro och kul fiske – med lämplig utrustning och god mat, berättar klubbens ordförande Ingela Dahlin.

I Dalarna satsar Rättvik-Bodas Fiskevårdsförening extra på nyanlända barn och ungdomar.

– Inte många av våra nyanlända har tillgång till något fiskespö i hemmet, men intresse och nyfikenhet finns med råge. Med hjälp av bidraget har vi köpt in bra fiskespön som barnen kan låna på våra aktiviteter, berättar klubbens ordförande Jonas Rantanen.

Det är i år totalt 56 föreningar, från Svedala i söder till Pajala i norr, som får bidrag till 78 olika aktiviteter, vilket motsvarar mer än 400 prova-på-fiskedagar runt om i landet.