27 juni, 2016

20 lag seglar om VM-guldet i Match Cup Sweden

Nya båtar, mer action och en miljon dollar i prispengar i Match Cup Sweden 2016. Nu står det klart vilka seglare som kvalificerat sig till VM-finalen i matchracing på Marstrand. Bland dem finns flera svenska hemmafavoriter.
– VM-guldet betyder sjukt mycket i sig,3a925f3e-c6c3-4645-bb19-d326939ee434 men det är klart att vi kommer att ha pengarna i bakhuvudet, säger den unga västkustseglaren Nicklas Dackhammar.

World Match Racing Tour, den internationella världscupen i matchracing, inleddes i mars i Fremantle, Australien. De 20 lag som nu har det bästa sammanlagda resultatet från säsongens fyra deltävlingar har kvalificerat sig till VM-finalen på Marstrand. Nu vet vi vilka lag som kommer till Match Cup Sweden 4–9 juli.

På Marstrand börjar allt om från början och det lag som vinner tävlingen blir också världsmästare i matchracing. För första gången avgörs tävlingen nu i toppmoderna katamaraner i kolfiber av typen M32. Dessutom får det vinnande laget ta emot en segerbonus på en miljon amerikanska dollar, den största prissumman någonsin i ett svenskt seglingsevenemang.

– Med M32:orna blir det en helt annan tävlingsupplevelse för både för seglare och publik, säger Magnus Holmberg som är sportsligt ansvarig för World Match Racing Tour. Startfältet är mycket starkt eftersom vi samlar flera rutinerade matchracinglag samtidigt som pengarna och de nya båtarna lockar välmeriterade seglare från andra delar av sporten.

Fem svenska lag kommer till VM-finalen på hemmaplan. Bästa svensk, på sjätte plats i tabellen, är 26-åriga skepparen Nicklas Dackhammar som tog hem en tredjeplats i deltävlingen i Köpenhamn i maj.
–Vi har visat att vi kan vara med och slåss i toppen och har goda chanser att gå långt på Marstrand. Där börjar alla om från noll och vinnaren tar allt så jag tror det kommer märkas att det står mycket på spel, säger Nicklas.
– Det kommer bli en häftig tävling och vi ser fram emot atmosfären på Marstrand, att tävla på hemmaplan och att vara en del av seglingsfesten.

Övriga svenska skeppare är Mattias Rahm som vann Match Cup Sweden 2008, Hans Wallén som har ett OS-silver från 1996 bland meriterna och Johnie Berntsson som är ett välkänt namn för publiken på Marstrand. Sist men inte minst har den femfaldiga mästaren av Match Cup Sweden, Björn Hansen tagit en plats bland de 20.

Förhandsfavoriterna till att ta hem VM-titeln är tabellettan Taylor Canfield från Amerikanska Jungfruöarna och den regerande världsmästaren Ian Williams från Storbritannien. En klar publikfavorit är amerikanskan Sally Barkow som radat upp starka resultat under säsongen.

I årets säsong av World Match Racing Tour har man för första gången börjat segla katamaraner i kolfiber av typen M32 och de nya båtarna kommer nu att användas på Marstrands unika seglingsarena. Tävlingen på Marstrand inleds med två dagar av fleetracing där lagen tävlat mot varandra i grupper om fem. På onsdagen inleds matchracing-momentet med åttondelsfinaler följt av kvarts-  och semifinal och en avgörande finalmatch på lördagen 9 juli.

 

Fullständig startuppställning i Match Cup Sweden 2016:
(serieranking, skeppare, lag, nation)

1. Taylor Canfield, USOne (USV)
2. Ian Williams, Team GAC Pindar, (GBR)
3. Nicolai Sehested, TREFOR Match Racing Team (DEN)
4. Yann Guichard, Spindrift Racing (FRA)
5. Phil Robertson, WAKA Racing (NZL)
6. Nicklas Dackhammar, Dackhammar Racing (SWE)
7. Chris Steele, 36 Below Racing (NZL)
8. Mattias Rahm, Rahm Racing (SWE)
9. Hans Wallén, Wallén Racing (SWE)
10. Sam Gilmour, Neptune Racing (AUS)
11. Sally Barkow, Team Magenta 32 (USA)
12. Johnie Berntsson, Flux Team (SWE)
13. Matt Jerwood, Redline Racing (AUS)
14. Iker Martinez, Team Espāna (ESP)
15. Evan Walker, KA Match / CYCA (AUS)
16. Bjorn Hansen, Nautiska Racing (SWE)
17. Steven Thomas, Royal Perth Yacht Club (AUS)
18. Eric Monnin, Albert Riele Swiss Match Race (SWI)
19. Murray Jones, Full Bants Racing (AUS)
20. Keith Swinton, Accure Racing, (AUS) (ersätter Scott Dickson)

Info: www.matchcupsweden.com