30 juni, 2016

Seglarfest mitt i Stockholm City

Nu tar segelbåtarna över centrala Stockholm när Sveriges största seglarfest ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt) inleds. Startskottet smäller söndag 3 juli men redan nu är festligheterna igång på Skeppsholmen.

 

Förra sommaren besöktes eventområdet på Skeppsholmen av 180 000 åskådare under de fyra dagar som evenemanget pågick. Arrangören KSSS räknar med upp mot 200 000 åskådare i år.

 

Redan på lördag 2 juli, med start kl 12:00, kommer cirka 70 båtar att kappsegla i en inomskärssegling, ÅF Inshore Race, från Fjäderholmarna ut en bit i innerskärgården och tillbaka in till stan med målgång utanför Skeppsholmen strax innan kl 16. Huvudtävlingen, ÅF Offshore Race, startar på söndagen och då kommer cirka 225 båtar att lämna Stockholms Ström från kl 11:00 för att segla genom skärgården ut på Östersjön och runda Gotland innan de går i mål vid Sandhamn 2-3 dygn senare.

 

ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för proffsteam från norra Europa. Totalt finns 13 nationer representerade på startlinjen.

 

På Skeppsholmen i centrala Stockholm ligger ÅF Offshore Race Village där det sjuder av liv fram till startdagen. Där kan besökare njuta av god mat och dryck, eller besöka någon av det 40-talet utställare som är på plats. Det finns många prova på-aktiviteter och på eftermiddagarna och kvällarna bjuds det på livemusik från scenen.

 

Men ÅF Offshore Race är framför allt en kappsegling. Från torsdag eftermiddag kan besökare titta närmare på de cirka 300 segelbåtarna som ligger vid de provisoriska bryggorna runt fullriggaren ”Af Chapman” på Skeppsholmen. Givetvis är det fri entré.

 

Bifogade bilder från starten 2015  får användas fritt redaktionellt. Ange fotograf Oskar Kihlborg. Även kartorna får användas fritt.

 

För mer information besök www.ksss.se