30 juni, 2016

Svensk smart bergskil

Bergskilen Billy är en ny svensk innovativ bergskil för förtöjning av fritidsbåtar. Bergskilens smarta konstruktion är självlåsande vilken gör att vinden kan vrida men kilen sitter som berget från vilket håll den än belastas – till och med parallellt med sprickan.

Kilen består av två delar, den korta kilen sätts först ner i sprickan och därefter knackas den långa kilen ner och låser fast kilarna i sprickan. Dra tampen genom den korta kilens ögla och förtöj i den längre kilens ögla. När tampen belastas låser kilarna fast i varandra och ju hårdare det blåser ju mer kilar de fast sig i varandra.

Kilarna är handsmidda i varmförzinkat stål och klarar alla fritidsbåtar som normalt förtöjer vid klippor. I rätt bergsskreva klarar de av upp till 15 tons båtar och till skillnad från vanliga bergskilar sitter dessa kilar ännu hårdare ju mer det blåser och rycker.

De två kilarna passar i sprickor mellan 6 och 14 mm och med den medföljande utfyllnadsdelen kan du förtöja i sprickor upp till 20 mm breda.

Bergskilen Billy är en patent-, och mönstersökt svensk innovation.

Info: http://www.smartasaker.se/sv/artiklar/bergskilen.html