5 juli, 2016

B&G efterlyser bättre förberedelse för en säker seglingssäsong

En färsk undersökning genomförd av B&G upptäckte att mer än en dryg fjärdedel av yacht- och båtägare genomförde mycket liten eller ingen försäsongskontroll på elektronik eller vital säkerhetsutrustning efter uppläggning över vintermånaderna. Baserat på senaste siffrorna på segelbåtsägare i Sverige, skulle detta motsvara drygt 27 000 båtar över hela landet inte är ordentligt förberedda för seglingssäsongen över sommarmånaderna.

Sweden_boaters

 

Pressmeddelande:

B&G-undersökningen av över 700 båtägare resulterade i att 26% medgav att de inte på ett tillfredsställande sätt förberett sin båt för sommaren utan endast genomfört enklare åtgärder eller ingenting alls.

– Vi blev överraskade och oroade att en fjärdedel av de tillfrågade personerna gjorde mycket lite eller ingenting i början av säsongen för att få sin båt redo för öppet vatten, säger Charlotte Arenäs vd för Navico i Sverige.

– Undersökningen var inte bara dåliga nyheter. Den visar att de allra flesta seglare tar säkerhet och förberedelser mycket allvarligt, men de som inte gör det, tar en stor risk i att deras seglats slutar i katastrof.

B&G noterade att även marinelektronik är nyckeln för att förbättra säkerheten till sjöss, 15% av båtägarna medgav att de har haft problem eftersom de inte kontrollera sin elektronik i början av säsongen. Några exempel på problem som upplevts var felaktiga avläsningar från vind eller ekolodsgivare på grund av dålig kalibrering eller nedsmutsning, samt störningar på grund av korrosion och dåliga anslutningar. Alla dessa problem som nämns skulle kunna undvikas om en kontroll utförts under försäsongen.

45% av de tillfrågade rapporterade också att de inte uppdatera programvaran på sin marinelektronik eller andra system, vilket innebär att nästan hälften av de tillfrågade inte drar nytta av de nya funktionerna som finns tillgängliga för sina produkter.

På den positiva sidan, finns det många ansvarsfulla båtägare som noggrant förbereda sin båt på ett eller annat sätt, som utför viktiga uppgifter som att lägga på ny bottenfärg, rengöring av givaren, kontroll av elektronik och viktigast av allt, säkerhetsutrustningen ombord.

B&G har tagit fram ett antal tips som kan hjälpa dig att få båten redo för sommaren:

Båten

1.                   Fysiskt inspektera båten för att kontrollera tillståndet hos skrov, däcket, rep och däckredskap.

2.                   Om du har några tvivel på tillståndet av båten i vattnet, lyft ur båten ur vattnet och sätt den i en torrdocka. Innan detta sker fastställ alltid så mycket som möjligt i förväg och planera allt arbete som behöver göras, eftersom det kan spara tid och pengar.

3.                   Om båten är ur vattnet, rengör skrovet och inspektera noga skicket på det.

4.                   Ta bort påväxt från propellern och skrovet – För att rengöra lätt nedsmutsning, använd en högtryckstvätt medan båten fortfarande är våt, detta kommer att göra dem lättare att ta bort. Allt som är kvar efter högtryckstvätten bör noggrant skrapas av med ett platt skrapverktyg. I områden som bronspropellrar eller axlar av rostfritt stål, kan en produkt, såsom saltsyra eller vinäger tillämpas i förväg för att mjuka upp påväxt och gör det lätt att ta bort. Om du använder några kemikalier följ tillverkarens anvisningar och i ett väl ventilerat utrymme.

5.                   Om det är möjligt, applicera bottenfärg – Detta är den grundläggande uppgiften när båten är ur vattnet och rekommenderas att göras på årsbasis. Ett skrov med tung påväxt kan minska hastigheten med mellan 20% och 25%, med en tydlig inverkan på bränsleförbrukningen.

6.                   Kontrollera impellerhjulet till motorns kylsystem. Om gummit är skadad, behöver den bytas ut.

7.                   Kontrollera alla slangar och ledningar till motorn.

8.                   Kontrollera oljenivå, om oljestickan kommer ut smutsiga, byta olja och filter.

9.                   Kontrollera batterierna för att se till att de är fulladdade. Om de inte är av förseglad typ, kontrollera batterivätskenivån. Kontrollera spänningen, ett bra tips är att förbruka några Ampere för att se om spänningen sjunker kraftigt, om så är fallet bör du överväga att byta ut batterierna.

10.                Kontrollera säkerhetsutrustningen såsom flytvästar, lampor, ljus och lysraketer för att säkerställa att de inte passerat bäst före datum och fullt fungerande.

Elektroniken

1. Fråga dig själv om din nuvarande elektronik kommer att uppfylla dina förväntningar under den kommande säsongen? Fungerar VHF, AIS-system, kartplotter, instrument, ekolod och radar korrekt?

2. Medan du kontrollerar elektroniken bör du även kontrollera att alla program är uppdaterade med senaste mjukvaran. Uppdatering av mjukvara kommer att ge dig den senaste versionen som kan åtgärda eventuella buggar och ännu viktigare erbjuda nya funktioner i din befintliga utrustning. Uppdatering av programvaran är oftast ganska enkel, men om du är osäker kan du få goda råd på nätet från tillverkarens hemsida eller genom att fråga din lokala återförsäljare.

3. Det är viktigt att få din vind, hastighet och kompassensorer kalibrerade korrekt för bra data börjar med god kalibrering.

4. Kontrollera om du har den senaste kartografin, om nödvändigt bör du överväga att köpa nya sjökort, speciellt om du kommer att segla i nya okända områden. Om du känner behov av någon back up, överväga ett sjökort i pappersversioner.

5. Försök alltid att i förväg planera och logga alla rutter med familj eller vänner för att säkerställa att i händelse av en olycka finns det en dokumenterad rutt av din resa och se till att du vet hur man använder systemen ombord på båten.

B&G undersökningen är direkt kopplade till B&G:s fokus att göra navigering säkrare, enklare att använda och roligare för både fritids- och tävlingsseglare. Risker till sjöss kan minimeras genom att noggrant följa några förberedande säkerhetsuppgifter i början av båtsäsongen, inklusive kontroll båten, elektroniken och den typ av navigering seglaren kommer att behöva under säsongen. Båtägare bör kontakta sitt lokala varv eller återförsäljare för professionell rådgivning om de har några tvivel om tillståndet på deras båt och underhåll som är utanför deras kompetens.

Info: www.bandg.com