8 juli, 2016

VM-finalen i matchracing avgörs på lördagen

Favoriterna har fallit en efter en i Match Cup Sweden 2016. Topprankade Taylor Canfield säkrade avancemang till semifinal i förmiddags men med sig dit fick han lite oväntat tre unga skeppare från Australien och Nya Zeeland. Imorgon avgörs VM-finalen i matchracing på Marstrand. 

World match racing tour, Sweden 2016. Photo Dan Ljungsvik.
World match racing tour, Sweden 2016. Photo Dan Ljungsvik.

– Det har varit ett par oväntade resultat idag men det skrämmer oss inte, säger Taylor Canfield.

Matt Jerwood, 23 år från Australien, tog en tung skalp och besegrade Iker Martinez i de avslutande kvartsfinalerna av Match Cup Sweden idag. Den 39-åriga spanjoren hör till sportens största namn med två Volvo Ocean Race och både OS-guld och OS-silver bland meriterna. Men idag fick han inte seglingen att stämma i lätta vindar på Marstrand seglingsarena. Han tilldelades straff och körde in i en boj vid startlinjen medan Jerwood höll sig kall och gled upp till en ledning med 2-1. Efter en bra start i det avgörande racet kunde australiensaren bekvämt segla i mål och säkra en semifinalplats.
– Det här är fantastiskt och vi hade inte förväntat oss att nå såhär långt, säger Matt Jerwood. Vi vet att vi är tillräckligt bra för att vinna men det handlar om att prestera när det gäller. Vi känner ingen nervositet inför imorgon, vi ser bara fram emot att ge oss ut och tävla igen.

Franska flerskrovsexperten Yann Guichard, 42, har sett mycket stark ut tidigare i veckan. Men nyzeeländaren Phil Robertson, 29, var ostoppbar i deras kvartsfinalen och vann med 3-0.

Kvartsfinalerna öppnade på morgonen med en storskräll då Chris Steele, 23, slog ut den regerande världsmästaren Ian Williams, 39, i tre raka matcher. Med i Steeles lag 36 Below Racing finns en svensk seglare, Fredrik Aurell från Göteborg. Han vann Match Cup Sweden med Mattias Rahm 2008 och Björn Hansen 2015. För svenske skepparen Hans Wallén sa det stopp i kvartsfinalen mot favorittippade Taylor Canfield från Amerikanska Jungfruöarna.

I semifinalerna möts Robertson och Jerwood medan Canfield ställs mot Chris Steele. I finalen avgörs sedan vilket lag som vinner VM-guld och få ta emot den rekordstora segerbonusen på en miljon dollar.
– Det är en stor dag imorgon och vi är glada över att vara med fortfarande, säger Taylor Canfield. Förhoppningsvis går det bättre för oss än de senaste två åren i Match Cup Sweden då Björn Hansen slagit ut oss i semin. Det är riktigt hög nivå i tävlingen nu men om vi seglar på topp tror jag att vi klarar av jobbet.

Semifinalerna inleds imorgon klockan 10.00 och finalen direktsänds på www.matchcupsweden.com från klockan 14.00.

Semifinaler som inleds lördag morgon
Taylor Canfield, US One (USV) – Chris Steele, 36 Below Racing (NZL)
Matt Jerwood, Redline Racing (AUS) – Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL)

Resultat – kvartsfinaler dag 5 – Match Cup Sweden 2016:
Hitta fullständiga resultat här – www.matchcupsweden.com/competition/
Hans Wallén, Wallén Racing (SWE) – Taylor Canfield, US One (USV) 3-0
Chris Steele, 36 Below Racing (NZL) – Ian Williams, Team GAC Pindar, (GBR) 3-0
Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL) – Yann Guichard, Spindrift Racing (FRA) 3-0
Matt Jerwood, Redline Racing (AUS) – Iker Martinez, Team Espāna (ESP) 3-1