9 juli, 2016

Havstulpanvarning utlyst för Kalmar, Blekinge och Skåne län

Nu har havstulpanlarverna börjat sätta sig fast utmed Östersjökusten. Det är stora skillnader på antalet som sätter sig fast, men det är dags att vidta åtgärder för att slippa havstulpanerna på båtbotten i Kalmar, Blekinge samt Skåne län. Lokala skillnader kan förekomma.

 

Skärgårdsstiftelsen driver sedan tolv år en tjänst där båtägare kan få reda på när havstulpanerna satt sig fast i ditt geografiska område längs Östersjökusten.

Skärgårdsstiftelsen får in rapporter från ca 100 havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer under juni-september. När havstulpanen precis satt sig på båtbotten är den till en början mjuk och lätt att få bort.

Gör som 12 000 båtägare redan gjort och anmäl dig till vår kostnadsfria havstulpantjänst. Skicka ett SMS till 71120. Skriv ”havstulpan start” i meddelanderutan.

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. När varningen skickas ut ska man vidta åtgärder som att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsterna är högre fart och lägre bränsleförbrukning.

Projektet som drivs av Skärgårdsstiftelsen är helt finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer på: www.havstulpan.se

Hitta båtbottentvättar på: www.batmiljo.se