9 juli, 2016

Robertson mot Canfield i VM-final på Marstrand idag

Svensklaget med Chris Steele (NZL) föll mot Taylor Canfield i en dramatisk semifinal. Phil Robertson (NZL) fortsätter imponera och säkrade finalplatsen efter 3-0 mot Matt Jerwood (AUS). Klockan två inleds VM-finalen där segraren vinner en miljon dollar.

9th July 2016. World Match Racing Tour, Marstrand, Sweden. © Ian Roman/WMRT
9th July 2016. World Match Racing Tour, Marstrand, Sweden. © Ian Roman/WMRT

Vind på över 10 m/s och sol – det är perfekta seglingsförhållanden på Marstrands arena under avgörandet i VM-finalen i matchracing. Förmiddagens semifinalerna bjöd på de tätaste matcherna hittills i Match Cup Sweden 2016.

Nyzeeländaren PhilRobertson fick bra starter och tog hem de första två matcherna enkelt. Race tre blev en jämn historia med flera ledningsbyten. Vid sista rundningen kopplade Robertson greppet.
– Det känns bra och vi är avslappnade. Nu seglar vi för att vinna VM-guldet och är inte nervösa, säger 29-åringen Phil Robertson som inte förlorade en match i åttondelen, kvarten eller semifinalen.

Den första matchen mellan Taylor Canfield och Chris Steele kvittades efter en kollision. I en protestförhandling fastställde tävlingsledningen ställningen till 0-0 och att matchen skulle avgöras med första laget till två poäng istället för först till tre.
I match två tog Steele ledningen med 1-0 och satte press på den favorittippade skepparen från Amerikanska Jungfruöarna. Canfield tog sedan starten i match tre men Steele var hack i häl och bara en båtlängd efter över mållinjen.

Den fjärde matchen avgjordes när fören på Steeles båt grävde ner sig i en våg på den andra undanvinden. De tappade mycket fart, Canfield seglade förbi och behöll ledningen fram till mål. Innan dess skedde ytterligare en kollision vi toppmärket. Steele lämnade in en protest efter matchen som domarna på havet inte godkände.
– Vi seglar bra och nu handlar det om att minimera antalet misstag i finalen, säger Canfield.

Med i Chris Steeles lag finns göteborgaren Fredrik Aurell som tidigare vunnit Match Cup Sweden med Mattias Rahm 2008 och Björn Hansen 2015. Match om VM-bronset mellan Steele och Jerwood avgörs innan finalen.

Finalen direktsänds från 14.00 – http://livestream.com/WorldMRT/events/5608984

Resultat semifinaler
Taylor Canfield, US One (USV) – Chris Steele, 36 Below Racing (NZL) 2-1
Matt Jerwood, Redline Racing (AUS) – Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL) 0-3