9 juli, 2016

VM-guld till Phil Robertson Racing på Marstrand

VM-finalen i matchracing på Marstrand avgjordes i ett straffdrama. Phil Robertson (NZL) tog den avgörande poängen efter att Taylor Canfield fick ett straff i en krock i det sista racet. Canfield räknades som stor favorit inför tävlingen.


– Det här är en dröm som blir sann för oss, säger Phil Robertson som ledde sitt lag till VM-guld och segerbonusen på en miljon dollar.

Med vind på över 10 sekundmeter blev det en intensiv finaldag av Match Cup Sweden med jämna matcher och ett flertal avgörande kollisioner mellan tävlingsbåtarna. Inför finalen tog Taylor Canfield in Garth Ellingham i sitt lag för att ersätta Chris Main som skadat axeln. Ellingham tävlade tidigare i veckan veckan för britten Ian Williams.

Den första finalmatchen inleddes med en tjuvstart från Robertson som sedan kom tillbaks starkt på första kryssen. Nyzeeländaren vann tillslut med drygt 50 sekunder – en stor marginal för att vara M32-båtar som nu används i Match Cup Sweden för första gången.

Race två avgjordes i en kollision i slutet på första kryssen. Båtarna möttes inför en rundning, Robertson lyckades inte hålla undan och körde in i aktern på Canfields båt. Domarna på havet signalerade svart flagg vilket innebar diskning i matchen, minuspoäng för nyzeeländaren och vinst till Canfield. Ställningen blev därmed 1-0 till skepparen från Amerikanska Jungfruöarna. Samtidigt beslöt tävlingsledningen att matchen skulle avgöras när ett lag nått två poäng.

Robertson tog starten i race fyra. Canfield gick om på första kryssen men Robertson gav inte upp, tog chansen att gå om innan sista rundningen och tvingade fram en helt avgörande segling.
Där fick Canfield ett straff i en krock på det näst sista benet, Robertson tog ledningen och vann en av de jämnaste matcherna i Match Cup Sweden 2016.
– Det här är en dröm som blir sann för oss och vi har kämpat för att bli världsmästare sedan 2009, säger Phil Robertson. Det var en dramatisk och helt otrolig final, jag hoppas alla åskådare uppskattade det för vi hade verkligen roligt.
– Jag kan inte tänka mig något bättre än att vinna i Marstrand. Vi kommer dela upp pengarna i laget och använda dem för att fortsätta satsa på vår segling.

Taylor Canfield räknades som stor favorit inför tävlingen och vann de två senaste deltvlingrna i VM-serien World Match Racing Tour.
– Vi är besvikna och finalen blev en tuff utmaning, säger Taylor Canfield. Min besättning har gjort ett fantastiskt jobb hela veckan. Den den här upplevelsen har varit otrolig och vi kommer definitivt tillbaks till Marstrand nästa år.

Phil Robertson Racing
Skeppare: Phil Robertson
Taktiker: William Tiller
Trimmare: Stewart Dodson
Fördäck: James Wierzbowski

Matt Jerwood, 23 år från Australien, tog hem VM-bronset i matchen mot Chris Steele (NZL). I det avgörande racet, med ställningen 1-0 till Jerwood, ledde Steele när han körde på en banmarkering och fastnade med sin båt i bojen. Matt Jerwood är 23 år gammal. Med i Chris Steeles lag finns göteborgaren Fredrik Aurell, 40.
– Vi är besvikna men seglade inte perfekt idag och det har man inte råd med mot såhär bra seglare, säger Fredrik Aurell säger Aurell som vann Match Cup Sweden 2008 med Mattias Rahm och 2015 med Björn Hansen.
– Vi trodde att vi skulle kunna gå hela vägen men fjärde plats är en bra prestation för oss som inte seglat så mycket tillsammans. Men det är alltid en stor upplevelse att segla finaldagen på Marstrand.

Resultat final
Taylor Canfield, US One (USV) – Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL) 1-2

Resultat match om tredjepris
Matt Jerwood, Redline Racing (AUS) – Chris Steele, 36 Below Racing (NZL) 2-0