14 juli, 2016

Soldrivna båtar i storsatsning på solenergi

Det här bör vara bland det mest miljövänliga man kan ha på sjön. Bilderna är från Yacht Club de Monaco (YCM), som har en särskild tävling för soldrivna båtar den här veckan.

 

Tävlingen drivs av YCM och sponsras bland andra av UIM (Union Internationale Motonautique), den internationella motorbåtsracingorganisationen som har sitt säte i furstendömet. Tävlingen är endast öppen för båtar som drivs av solen.

– Solenergi är en av de viktigaste delarna i vägen mot en hållbar framtid och vi är fast beslutna att främja utvecklingen, säger UIM:s President Dr. Raffaele Chiulli.

15 lag fanns med på startlinjen. Tio från Nederländerna och de övriga från Belgien, Ungern, Tyskland, Polen och Monaco. Det är ett internationellt startfält, ett bevis på hur stort intresse är i nya energikällor bland den nya generationen. Någon svensk deltagare syntes dock inte till.

Båtarna kör i bukten Port Hercule. Strax intill ligger den stora yachthamnen med en mängd motordrivna och mycket ”törstiga” yachter med traditionell framdrivning. Utvecklingen har dock inte på något sätt stått stilla utan allt fler el- eller hybriddrivna yachter tillverkas eller har nyligen sjösatts från olika varv. Bland annat den svenskägda hybridyachten Savannah. Den 83,50 m långa yachten Savannah (en av bilderna), byggd av superyachtspecialisten Feadship, har utrustats med en miljövänlig drift i form av dieselmotor, tre generatorer, batterier, propeller, azimutpropellrar och ett strömlinjeformat skrov. Det ger en bränsleförbrukning på 30 procent jämfört med konventionell drift tack vare systemets elektromekaniska framdrift.

De soldrivna båtarna i Monacos tävling är dock av betydligt mindre dimensioner. De drivs bara av solen med motorer som kan ge hastigheter upp till 20 knop.

Vid förra årets tävling sattes ett imponerande hastighetsrekord på 44,4 km/h (23,9 knop) över en sträcka av en åttondel av en nautisk mil (231,5 m). Rekordet sattes av Gerard van der Schaar med hans Clafis Private Energy Solar team.

 

Program

Torsdag 14 juli:

9:00 till 6:00: “Monaco Solar båt utmaning Village” öppna för allmänheten (fri entré)

09:00 till 6.00 pm: Båtregistreringar och säkerhetsinspektioner

17:00: Briefing för förare

 

Fredag ​​15 juli:

09:00 till 18:00: “Monaco Solar båt utmaning Village” öppnar för allmänheten (fri entré)

09:00: Briefing för förare

11:00: Endurance fleet race (30 varv)

15:30: Parade

16:00: Internationellt YCM Hastighetsrekord

 

Lördag 16 juli:

9:00 till 18:00: ”Monaco Solar båt utmaning Village” öppna för allmänheten (fri entré)

10:00 till kl 12: Slalom Race

14:00 till 04:00: En-mot-en dueller

20:00: Galamiddag och prisutdelning

 

Info: www.ycm.org