17 juli, 2016

Holländsk seger i Monacos solbåtsutmaning

Det blev en klar holländsk seger i utmaningen för soldrivna båtar i Monaco. 15 lag från sex nationaliteter deltog i Monaco Solar, som arrangerades av Yacht Club de Monaco.

 

Holländska laget Clafis Victron Energy Solar Boat Team och holländska Solar Boat var helt överlägsna i den tre dagar långa utmaningen. De vann sina respektive klasser (Open klass och en klass) för tredje året i rad.

En annan höjdpunkt var den internationella YCM International hastighetsrekord, som anordnas i samarbete med UIM (Union Internationale Motonautique) över ett avstånd av en åttondels Nm.

Vinnare av förra veckans världsmästartitel i disciplinen vid VM i Nederländerna, Clafis Victron Energy Solar Boat Team, noterade en ny topphastighet på 49,10 km/h och slog därmed sitt eget tidigare rekord från 2015 med 4.7 km/h.

Solar Impulse förberedde sig inför den sista etappen med en guidad tur i Solar Impulse Monaco Mission Control Center, varifrån schweizaren Bertrand Piccards världsomflygning med ett soldrivet flygplan styrs.

Tävlingarna överskuggades dock av de oerhört tragiska händelserna i Nice 14 juli. Under paraden, som hölls på fredagen, genomfördes även en hyllning till offren och deras familjer. Deltagarna, mestadels internationella studenter, var angelägna om att visa sitt deltagande och sin solidaritet.

Nästa Monaco Offshore Solar Race hålls 13, 14 och 15 jul 2017.

 

Mer info och resultat: www.ycm.org