28 juli, 2016

Andreas Axelsson mönstrar på Artemis Racing

Artemis Racing har skrivit kontrakt med den svenske seglaren Andreas Axelsson. Andreas var en del av det svenska seglingslandslaget mellan 2007-2012 och tävlade då i Laser och Finnjolle. 2013 blev han uttagen av Artemis Racing att vara en del av Swedish Youth Challenge som representerade Sverige i Red Bull Youth America’s Cup 2013. Efter en imponerande insats i tävlingen blev han erbjuden att segla med Artemis Racing Youth Team på RC44 touren.

 

Andreas har vid sidan av RC44:an även tävlat i M32 Series tillsammans med Artemis Racing’s egen Fredrik Lööf. Han har också tävlat mycket offshore och deltagit i bland annat Fastnet Race och Sydney-Hobart Race. Under 2015 var han en del av VO70 Maserati Sailing team när de satte nytt världsrekord på den 7 000 Nm långa sträckan San Francisco – Shanghai.

– Jag är oerhört glad över att få representera Artemis Racing och deras America’s Cup lag. Artemis Racing ger unga svenska seglare chansen att utvecklas, vilket är otroligt viktigt. Efter Red Bull Youth America’s Cup 2013 hade jag turen och möjligheten att få vara med Artemis Racing på RC44-touren vilket har gett mycket viktiga erfarenheter. Jag tänkte att om jag kämpar hårt och förbättrar både min segling och min fysiska stryka så kanske det kunde ta mig hela vägen till America’s Cup. Lyckligtvis fick jag chansen att provsegla för Artemis Racing och jag känner mig verkligen redo att anta utmaningen, säger Axelsson.

Andreas var med och provseglade med teamet tidigare under året på Bermuda vilket inkluderade fysiska tester samt segling med lagets utvecklingsbåtar, s.k. Turbo’s, en upplevelse som han aldrig kommer glömma.

– Turbobåtarna är sannerligen de snabbaste och mest spännande båtarna jag någonsin seglat, men framförallt de mest fysiskt krävande. Känslan att flyga fram i 40 knop på The Great Sound är något extra spektakulärt och jag älskar varje stund av det. Jag känner mig lyckosam att jag får vara här och segla med dessa båtar och bara ge allt för att hjälpa teamet att bli ännu snabbare, fortsätter Andreas.

Andreas kommer att sluta upp med de andra svenskarna i teamet; Fredik Lööf, Anders Gustafsson och Kalle Torlén, och vara baserad på Bermuda fram till den den 35:e upplagan av America’s Cup nästa sommar.

Artemis Racing har redan börjat sökandet efter det team som ska representera Sverige i 2017 års upplaga av Red Bull Youth America’s Cup. Tjugofem av Sveriges bästa seglartalanger befinner sig den här veckan på ett hårt och utslagsgivande uttagningsläger på Hönö i Göteborgs skärgård.

De som slutligen tar en plats i laget kommer att träna tillsammans i Sverige innan de i början av nästa år flyger till Bermuda för att förbereda sig för att tävla i de foilande AC45:orna, samma båttyp som seglas av Artemis Racing i Louis Vuitton America’s Cup Worlds Series.

Artemis Racings taktiker och den olympiska guldmedaljören Fredrik Lööf, som fungerar som mentor för Artemis Racings RC44:a Youth Team har flugit in för att delta på uttagningslägret. Sedan han började jobba med Artemis Racing har han varit imponerad över hur teamet lyckats stötta svensk ungdomssegling, något som också han har en passion för.

– Det är härligt att vara här på Hönö och stötta seglarna samt att dela med sig av mina kunskaper. För dessa unga seglare är det här en otrolig chans och jag hoppas verkligen att de tar den. Att den här vägen ta sig in i den professionella seglingsvärlden är en unik möjlighet som inte fanns när jag började segla och jag är övertygad om att det kommer få enormt positiva effekter för svensk segling i framtiden.

 

Foto: Artemis Racing / Sander van der Borch.