28 juli, 2016

Team Comanche krossade Atlantrekordet

Team Comanche med Jim och Kristy Clarks besättning har satt ett nytt fantastiskt transatlantisk rekord för enskrovsbåtar. Den nya rekordtiden är 5 dagar, 14 timmar, 21 minuter 25 sekunder.

 

Vid 12:19:41s GMT torsdag 28 juli, passerade Comanche Lizard Point (UK) efter att ha slutfört en segling på 2 880 Nm från väst till öst över Atlanten. Samtidigt krossade de Atlantrekordet för enskrovsbåtar. Det tidigare rekordet hölls av Mari Cha IV sedan 2003: 6 dagar 17 timmar 52 minuter och 39 sekunder. Comanches besätttning slog alltså rekordet med en dag, 3 timmar 31 minuter 14 sekunder efter att ha seglat med en medelhastighet på 21,44 knop.

– Comanche byggdes för att bryta oceanrekord och besättningen har återigen seglat båten på ett fantastiskt sätt. Jag är så stolt över hela laget och alla inblandade, säger Comanches ägare Jim Clark.

Teamet lämnade New York (USA) i fredags ​​kväll 22 juli kl. 20:58 UTC med siktet inställt på sydvästra spetsen av England.

Comanche hade varit på standby i ett antal veckor i väntan på optimala förhållanden över Atlanten. Besättningen bestod av 30 extremt vana seglare med navigatören Stan Honey och skepparen Ken Read i spetsen.

– Detta är kulmen på sex år av hårt arbete och ett stort team av experter till havs och på land som har levererat på topp. Jag tvekade aldrig om att denna besättning skulle leverera – båten var i perfekt skick och det enda som skulle stjälpa skivan skulle vara Moder Natur, säger Ken Read.

Väderfönstret utlovade snabba förhållanden med starka vindar, stora vinklar och platt hav hela vägen till Europa. Besättningen mötte kallt, dimmigt och byigt väder. De mötte också risken för is.

 

För att följa Comanche besök:

www.facebook.com/yachtcomanche

 

 

Comanche besättning under rekordseglingen:

 

Casey Smith (AUS), kapten

Stan Honey (USA), navigatör

Tony Mutter (NZL), trimmer

Dirk De Ridder (NED)

Chris Maxted (AUS)

Jon von Schwarz (USA)

Juggy Clougher (AUS)

Julien Cressant (FRA)

Nick Dana (USA)

Pablo Arrarte (ESP)

Pepe Ribes (ESP)

Peter van Niekerk (NED)

Phil Harmer (AUS)

Richard Clarke (CAN)

Robert Greenhalgh (GBR)

Shannon Falcone (ATG)

Yann Riou (FRA)