8 augusti, 2016

Så följer du Lysekil Women’s Match bäst

Matchracing är inte bara den mest lättförståeliga kappseglingsformen, utan också den mest spännande att se. Från och med 8 augusti kan publiken på Släggös naturliga läktare kolla in världsstjärnornas spektakulära manövrer under träningsseglingarna. När själva tävlingen sedan drar igång på tisdag, finns all action bokstavligen på armlängds avstånd. Som om inte det skulle räcka, erbjuds också en massa tekniska lösningar för att kunna hänga med i allt som sker.

 

Stämningen och dramatiken i Lysekil Women’s Match upplevs förstås allra bäst på plats i Lysekil. De i särklass finaste åskådarplatserna finns på Släggös naturliga läktare, med storslagen utsikt över Kyrkviksbuktens tävlingsvatten, men också i restaurangtältet vid Havsbadet eller längs strandpromenaden bort mot Havets Hus.

Från högtalarsystemet som täcker hela evenemangsområdet hörs kunniga expertkommentarer från Harald Treutiger med proffsiga bisittare, som även kan koppla in sekundsnabba ögonblicksskildringar från en flytande reporter ute på vattnet. Reportern intervjuar också seglarna direkt efter avslutade matcher, och alltihop sänds dessutom via den officiella matchradion Mix Megapol på FM 88,7 mHz!

 

Livesändning från båtarna

Lysekil Women’s Match samarbetar även i år med Bearcom, som annars jobbar med bland annat videokonferenser, trådlösa nät, brandväggar och serverhallar för att effektivisera olika företagskunders kommunikationsbehov. Från en kamera i varje tävlingsbåt sänds livevideo som gör att du kan följa matcherna ur seglarnas perspektiv. Att på nära håll få uppleva seglingsaction i världsklass och allt det adrenalinfyllda som pågår ombord, tillför ytterligare en dimension:

– Löpande under sändningen kan vi välja att visa bilder antingen bara från en kamera, eller sammanföra sändningar från flera kameror i en bild. Meningen är att alltid kunna visa de händelser som är mest aktuella och intressanta ute på banan, förklarar Olev Lilleste på Bearcom, och tillägger att man också har tillgång till en översiktsbild som filmas från land.

– Kommentarerna från Harald Treutiger och hans kollegor sänds ut ihop med bilderna, så att tittarna får sakkunnig guidning, poängterar Lilleste vidare.

 

Digital helikopter

Överallt där det finns en internetuppkoppling kan man antingen i telefonen, på surfplattan eller i datorn följa Bearcoms seglingssändningar med bara omkring 10 – 20 sekunders fördröjning. Även i VIP-tältet och vid infodisken i Havsbadsparken visas sändningarna på stora LED-skärmar, men där helt utan fördröjning.

För den som inte nöjer sig med dessa direktsända bilder utifrån banan och ombord på tävlingsbåtarna, har konsultföretaget Berge utvecklat en möjlighet att tillsammans med webbsändningarna följa tävlingsbåtarnas exakta positioner:

– Det fungerar ungefär som en digital helikopter, som ger en fantastisk överblick på de olika matcherna, säger bolagets VD Carl Berge.

 

Hemsida, facebook, instagram och twitter… Utöver detta uppdateras tävlingens hemsida www.lysekilwomensmatch.se kontinuerligt med alla resultat och aktuella blogginlägg, och evenemanget finns förstås även på facebook och instagram. Dessutom kan du få snabba uppdateringar via Twitter.

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

 

Foto: Dan Ljungsvik LWM.