10 augusti, 2016

Anna Östling leder Lysekil Women’s Match obesegrad

Vid lunchtid på onsdagen kom seglingarna i Lysekil Women’s Match äntligen igång, efter en lång fördröjning i den hårda vinden. Världstvåan Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS är helt obesegrad och leder tävlingen efter första dagen.

Lysekil Womens Match 2016, Lysekil, Sweden. Photo: Dan Ljungsvik/LWM
Lysekil Womens Match 2016, Lysekil, Sweden. Photo: Dan Ljungsvik/LWM

Det var hennes klubbkamrat Johanna Bergqvist som stod för dagens stora skräll, genom att slå världsettan och femfaldige Lysekilssegraren, danska Camilla Ulrikkeholm Klinkby:

– Vi blev helt chockade själva och fick som ett glädjerus på båten. Allt föll på plats för oss i den matchen, jublar Bergqvist, nästan som om de vunnit hela tävlingen.

Johanna Bergqvist från GKSS är med sina 19 år den yngsta skepparen i Lysekil Women’s Match. Hon leder Team X, där äldsta medlemmen är 22 år. De har alla jollebakgrund, men började med matchracing för bara ett drygt år sedan. I fjol rankades Team X 117 i världen, och kom till Lysekil Women’s Match på ett wildcard. I år har de visserligen avancerat till plats 30 på världsrankingen, men slank ännu en gång in i Lysekil på ett wildcard, som tävlingens lägst rankade besättning.

34-åriga Camilla Ulrikkeholm Klinkby och hennes lag är de senaste årens stora dominanter inom matchracing; ständigt i topp på världsrankingen, med totalseger i WIM Series 2014 och med fenomenala fem raka triumfer i Lysekil Women’s Match. De ska förstås slå Bergqvist & Co hur lätt som helst, åtminstone på papperet. Men idag fick publiken som njöt i solen på Släggö med egna ögon uppleva hur dynamisk och spännande matchracing kan vara, och hur lite som kan tas för givet i denna spännande kappseglingsform.

Bergqvist var lite för het och manövrerade lite för snabbt mot danskarna redan i startsekvensen. Domarna dömde ut en straffsväng, som ska tas före målgång, och Ulrikkeholm Klinkby kunde klippa starten och gå ut i ledning på den första kryssen. Inte förrän på undanvinden lyckades det svenska laget gå ikapp, och rundade dessutom före motståndarna ut på den andra kryssen. Med mer tryck kunde de sedan dryga ut ledningen så mycket att de med nöd och näppe hann utföra straffsvängen precis på mållinjen, där ett vilt firande utbröt på svenskbåten:

– Det var en ny känsla för oss att ta ett straff på mållinjen och sedan vinna, det har vi inte lyckats med förut, skrattar Johanna.

– De seglade väldigt väl och förtjänade den segern. Vi måste vara skarpare om vi ska ta oss hela vägen, analyserar Camilla Ulrikkeholm Klinkby.

Halvvägs in i grundomgången round-robin leder alltså Anna Östling med fem segrar och inga förluster, medan Camilla Ulrikkeholm Klinkby delar andraplatsen med amerikanskan Stephanie Roble på tre segrar och en förlust:

– Det var skönt att komma igång idag och vi lärde oss en del som vi kan ha nytta av senare i veckan, kommenterar Roble.

Round-robin i Lysekil Women’s Match fortsätter under torsdagen. Tävlingen avslutas med semifinaler och final på lördag.

 

Ställning i round-robin i Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen av fem i WIM Series 2016 (skeppare, nationalitet, segrar – förluster):

1. Anna Östling, SWE, 5 – 0

2. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 3 – 1 2. Stephanie Roble, USA, 3 – 1 4. Caroline Sylvan, SWE, 3 – 2 5. Lotte Meldgaard, DEN, 2 – 2 5. Johanna Bergqvist, SWE, 2 – 2 7. Pauline Courtois, FRA, 1 – 3 7. Sanna Häger, SWE, 1 – 3 7. Alexa Bezel, SUI, 1 – 3 10. Marinella Laaksonen, FIN, 0 – 4

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

 

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Svitzer, BRA och Båtsystem är partners. BMW från Bilia Group är officiell bil.

 

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:

https://www.dropbox.com/sh/mwdr5nsj84i1iht/AABUlnrhwzKoMZU55YvbL9vYa?dl=0

Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:

http://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

 

Mer information om Lysekil Women’s Match:

Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04 Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92 www.lysekilwomensmatch.se www.facebook.com/lysekilwomensmatch

www.twitter.com/lwmlysekil

www.youtube.com/lysekilwomensmatch11

www.instagram.com/lwmlysekil