10 augusti, 2016

Världens första 300 hk diesel utombordsmotor

På båtmässan i Cannes i september blir det världspremiär för världens första dieseldrivna utombordare på hela 300 hk. Den kommer från brittiska COX Powertrain.

Både svenska OXE Diesel och amerikanska Mercury har visat upp ett par riktiga arbetshästar för den som vill ha diesel utombordare. Men den här motorn tar än så länge priset med hela 300 hk.

Brittiska COX Powertrains nya motor CXO300, som får världspremiär på årets Cannes Yachting Festival, är specialbyggd för marint bruk. Det engelska företaget har samlat kompetensen från Formel 1- ingenjörer och premiumbilar för att presentera denna motorkonstruktion med ett, enligt företaget, helt nytt koncept. Motorn sägs ge bensinutombordarens prestanda i kombination med dieselns ekonomi och tillförlitlighet.

Cox kommer att visa en skalenlig modell i skala 1:1 av CXO300. Det är en motor som sägs vara kompatibel med alla nuvarande emissionskrav. Motorn levererar 300 hk och väger bara 300 kg. Den är utvecklad för lyxyachtsmarknaden och eliminerar behovet av att ha mer än ett bränsle ombord, vilket har börjat bli ett krav ombord på allt fler båtar. Den har även betydligt lägre driftskostnader än motsvarande bensinmotor, längre serviceintervaller och en mycket längre räckvidd.

– Cannes är mycket viktig för oss för att visa upp vår teknik för lyxyachtmarknaden, säger Cox Powertrains vd, Tim Routsis som även har varit vd för motorföretaget Cosworth.

– Utvecklingen av CXO300 går in i slutfasen av ett femårigt utvecklingsprogram och vi är glada över att få visa upp vår omvälvande teknik på marknaden innan lanseringen. Vi har samlat några av Storbritanniens främsta experter på motorkonstruktion för att göra vårt koncept till verklighet.

Cannes Yachting Festival hålls 6–11 september.

Info: www.coxmarine.com