11 augusti, 2016

Dubbelt danskt i toppen i Lysekil

I strålande sol och perfekta vindar bjöd torsdagens round-robin i Lysekil Women’s Match på en mycket spännande upplösning. I dagens allra sista match säkrade danska Camilla Ulrikkeholm Klinkby segern genom att slå hemmahoppet Anna Östling.

Lysekil Womens Match 2016, Lysekil, Sweden. Photo: Dan Ljungsvik/LWM
Lysekil Womens Match 2016, Lysekil, Sweden. Photo: Dan Ljungsvik/LWM

Därmed får danskan favören att fritt välja motståndare till fredagens kvartsfinaler:

– Nu ska vi ta oss en rejäl funderare. Ibland kan det faktiskt kännas lite farligt att vara den som måste välja, tycker hon.

Ovädret i början av veckan var för länge sedan glömt när publiken under torsdagen strömmade till klipporna i Lysekil, för att följa avslutningen av round-robin ute på Kyrkviksbuktens solglittrande vatten. Världsettan Camilla Ulrikkeholm Klinkby och hennes klubbkamrat från Kongelig Dansk Yachtklub i Köpenhamn, regerande världsmästarinnan Lotte Meldgaard, svarade för dagens i särklass starkaste insatser.

De båda danska besättningarna seglade mycket stabilt och var ensamma om att inte förlora en enda match, ett fantastiskt facit som tog dem ända upp till toppen av tabellen:

– Matchen mot Anna (Östling) var riktigt tuff. Hon kan alltid få oss helt upp i den mest hektiska nivån. Det känns gott att få bekräftat att vårt besättningsarbete fungerar exakt som det ska, tycker Ulrikkeholm Klinkby, som slutade på åtta vunna matcher och en enda förlust.

– Det mesta har stämt fint för oss ute på banan. Vi har seglat lugnt och klokt, trots vindskift, ström, byar och klippor att ta hänsyn till. Jag är också nöjd med att våra starter har fungerat så bra, summerar Meldgaard dagens insats i round-robin.

Med förlusten i den sista matchen mot Ulrikkeholm Klinkby, och ett tapp mot amerikanskan Stephanie Roble i matchen före, slutade Anna Östling round-robin på 7 – 2, samma resultat som Roble och Meldgaard. När domarna löst upp den knuten föll svenskan till fjärdeplatsen:

– Vi var inte riktigt på hugget i de två sista starterna, utan missade tajmingen där. Men det är bättre att göra såna misstag nu, så att vi kan lära oss och komma tillbaka. Vi ser fram emot kvartsfinalerna, säger Östling.

Även Stephanie Roble, som alltså slutade trea i round-robin, var i huvudsak nöjd med sin torsdag på Lysekilsvattnen:

– Vi har satt delmål och försökt nå dem på vägen mot finalsegern, som förstås är veckans ultimata mål. Vi måste lära oss så mycket som möjligt under resans gång, för att ha en chans på slutet när det verkligen gäller, konstaterar hon.

Svenskorna Caroline Sylvan (femma i round-robin), och Johanna Bergqvist (åtta i round-robin) tog sig också vidare till kvartsfinalerna, som ska seglas under fredagen. Lysekil Women’s Match avslutas sedan med semifinaler och final på lördag.

Resultat i round-robin i Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen av fem i WIM Series 2016 (skeppare, nationalitet, segrar – förluster). De åtta första går vidare till fredagens kvartsfinaler:

  1. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 8 – 1 2. Lotte Meldgaard, DEN, 7 – 2 3. Stephanie Roble, USA, 7 – 2 4. Anna Östling, SWE, 7 – 2 5. Caroline Sylvan, SWE, 4 – 5 6. Pauline Courtois, FRA, 4 – 5 7. Alexa Bezel, SUI, 4 – 5 8. Johanna Bergqvist, SWE, 3 – 6

 

  1. Sanna Häger, SWE, 1 – 8
  2. Marinella Laaksonen, FIN, 0 – 9

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.