15 augusti, 2016

Anton och Fredrik vann i Rio

Det tog en vecka men på söndagen kom den första svenska spiken när Anton Dahlberg/Fredrik Bergström vann delsegling sju i 470-klassen.

epa05475694 Anton Dahlberg and Fredrik Bergstrom of Sweden sail during the men's 470 class race of the Rio 2016 Olympic Games Sailing events in Rio de Janeiro, Brazil, 11 August 2016.  EPA/NIC BOTHMA
epa05475694 Anton Dahlberg and Fredrik Bergstrom of Sweden sail during the men’s 470 class race of the Rio 2016 Olympic Games Sailing events in Rio de Janeiro, Brazil, 11 August 2016. EPA/NIC BOTHMA

Under söndagen var det vilodag för Laser, Laser Radial och 49erFX vilket innebar att det bara var Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470 och Max Salminen i Finnjolle som var i elden av svenskarna. Men även om det var få svenskar som kappseglade så blev det en bra svenskdag.

Vindarna på vattnet utanför Rio var till en början lätta och det blev lite väntan innan båtarna kom iväg. Anton och Fredrik blev fyra i sitt första race för dagen. Men en tjuvstart gjorde att de diskades i detta den sjätte delseglingen i 470 – och därmed var inte bara den seglingen förstörd. Diskningen innebar också de kom lite längre ifrån kampen om medaljerna.

– Det var väldigt små marginaler som kostade oss mycket, sa Anton Dahlberg, till Radiosporten, angående diskningen.

Men de tog en snabb revansch genom att vara i ledningen från start till mål av den sjunde delseglingen som började i lätta vindar runt tre m/s och avslutade i cirka sju m/s. Nu återstår fyra seglingar i 470 – och mycket kan hända.

I vindar mellan tre och fem m/s seglade Max Salminen in på en fin sjundeplats i den nionde delseglingen i Finnjolle och i den tionde och sista seglingen inför finalen blev den svenske guldmedaljören från London femma. Och Max ligger också på femte plats totalt. Nu väntar en vilodag i Finnjolle och på tisdagen är det medaljfinal för Max Salminen som kan bli allt mellan tvåa och sjua. Guldchansen är borta. Det är klart att det går till britten Giles Scott men en medalj finns inom räckhåll. Max behöver exempelvis plocka in fem poäng på kroaten Gaspic för att knipa en bronspeng. Men det finns även andra som hotar bakifrån. Det kommer med andra ord att bli en mycket spännande final.

– Det är otroligt häftigt att kunna segla om medaljer efter fyra år. Det är bara att gå ut och segla för allt vad tygen håller, säger Max Salminen till Radiosporten

 

Foto: Nic Bothma

 

För mer information kontakta Mats Olsson på mats@ssf.se eller 070-633 6130.