Stridsfartyg intar Djurgården

Den 19 till 21 augusti blir det full aktivitet på Djurgården, då Galärvarvet intas av örlogsfartyg, musik med prisbelönade artisten Sofie Livebrant och folkfest. Välkommen till Örlogsdagarna – fri entré för alla.

Spica_Fo36504

Förr i tiden var Galärvarvet på Djurgården stängt för allmänheten eftersom där byggdes och underhölls örlogsfartyg. Tiderna ändras, och idag finns här istället museer som Vasamuseet och museifartyg som Sankt Erik och Finngrundet.

Helgen den 19-21 augusti får Galärvarvet tillskott, då flera före detta örlogsfartyg gästar området under Örlogsdagarna. Till de besökande fartygen finns torpedbåtar, robotbåtar och minsvepare. Flera av de besökande fartygen är öppna för besök under lördagen.

– De flesta av dessa fartyg har sin hemmahamn på Gålöbasen söder om Stockholm. Därför är vi extra glada att man kommer in och visar upp sig i centrala huvudstaden en helg i augusti, säger museichef Hans-Lennart Ohlsson.

Till de besökande fartygen hör motortorpedbåtarna T46 och T56, torpedbåten Spica, robotbåten Ystad, vedettbåten Sprängaren, minsveparna M20, M21 och M22. På fredagen kommer ett av fartygen, patrullbåten Jägaren, överföras från Marinen till Statens maritima museer och där Föreningen Svenska Patrullbåtar kommer att stå för den framtida driften av fartyget.

– Den här örlogsflottan är ett unikt kulturarv som bevaras helt och hållet tack vare stora ideella insatser från den så kallade Veteranflottiljen. Utan detta arbete skulle dessa fartyg med all sannolikhet vara skrotade idag

Även fredligare aktiviteter får utrymme under Örlogsdagarna. Under helgen körs den 101-årige isbrytaren Sankt Eriks ångmaskiner för publik. Sällskapet Galärerna har visningar på området och under lördagen och söndagen opererar radioamatörer på fyrskeppet Finngrundet, i samband med den Internationella Fyrdagen.

Fredag kväll klockan 18.30 kommer Sofie Livebrant med band att uppföra musikstycket ”Lighthouse Stories” ombord på Sankt Erik. Skivan är även flerfaldigt prisbelönad 2016: Årets Visa, Manifestpriset, samt Årets Utgåva på Folk & Världsmusikgalan. Mat och dryck till försäljning.

– Det här blir ett fint tillfälle för stockholmare att avrunda sommaren, säger Hans Lennart Ohlsson.

Info: www.sjohistoriska.se

Bilden:

Den 19-21 augusti bjuder en lång rad örlogsfartyg på ombordgång och visningar. Öppet också på Sjöhistoriskas museifartyg Finngrundet och isbrytaren Sankt Erik. På bilden T 121 SPICA Torpedbåt från1966 – ett av alla fartyg som finns på plats.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*