16 augusti, 2016

Modernt sjöslag om Öresund 20 augusti

Den 20 augusti kommer Red Bull Battle of the Sund tillbaka till Malmö. Det innebär 500 kitesurfare på startlinjen, samtidig start och en jakt på att bli först över sundet och tillbaka. Seglare från 18 nationer är anmälda.

Seglingen mäter över 20 sjömil fågelvägen. En sträcka som kan bli mångfalt längre i motvind och påverkas av havsströmmar. När tävlingen senast avgjordes för två år sedan nådde de sista deltagarna målet först efter solnedgången. Men det är inget som avskräcker. Intresset är rekordstort och årets startfält är dubblerat.

– Med rätt väder och vind är det en riktig tuff och spektakulär utmaning som väntar deltagarna i Red Bull Battle of the Sund 2016. Tillsammans med hundratals kitesurfingkompisar ska du segla ut på öppet vatten, runda ön Flakfortet i Danmark och sen ta dig tillbaka i mål på Ribersborgsstranden. Det blir riktigt mäktigt med alla drakar i luften!, säger Niklas Rödin som är tävlingsansvarig.

Bansträckningens distans mäter cirka 40 kilometer fågelvägen. Till det kommer skiftande vindförhållanden och strömmar som kan nå upp till 5 knop i Öresund. Tävlingen kommer att bli ett uthållighetsprov för de flesta deltagarna.

– En av deltagarna loggades för smått otroliga 120 km på sin GPS förra gången! Då blåste vinden från Danmark och alla tvingades kryssa direkt från start. Delar av startfältet hade det så tufft att de fick avbryta tävlingen, säger Niklas Rödin.

430 av de 500 startplatserna är redan tagna och kitesurfare från 18 nationer finns representerade bland de som tävlar. Inte bara från Norden, Baltikum och kustnationer i Europa. Även lite udda nationer i sammanhanget som Albanien, Barbados, Chile och Ungern finns representerade.

Tävlingen är öppen för alla över 15 år och har två klasser: en standardklass och en öppen klass för de som vill tävla med specialutvecklade brädor. Starten går från Ribersborgs strand klockan 12.00 lördagen den 20 augusti.

Info: redbull.se/battleofthesund

 

Bilderna:

Mäktig masstart med Turning Torso i bakgrunden. Foto: Richard Ström/Red Bull Content Pool.

Damklassens vinnare i kamp med vågor, vind och strömmar på Öresund 2014. Foto: Mathieu Turries/Red Bull Content Pool.

Niklas Rödin tillbaka som tävlingsledare. Foto: Richard Ström/Red Bull Content Pool.