17 augusti, 2016

Både Josefin och Max slutade sexa i OS

Det blev en sjätteplats för Max Salminen i Finnjolle och samma placering för Josefin Olsson i Laser Radial när de båda seglade sina respektive medaljrace på tisdagen.

Det var bäddat för en riktig svenskdag på de olympiska vattnen. Men det blev ingen bra dag för svensk segling. Max Salminen hade chansen på bronsmedaljen, men slutade sexa. I 470 seglade Anton Dahlberg/Fredrik Bergström bra men är borta från medaljstriden och i 49erFX seglade Lisa Ericson/Hanna Klinga bort sin plats i medaljfinalen. För deras del är OS över.

Därmed är det klart att det inte blir någon svensk medalj i segling i dessa olympiska spel – för första gången sedan OS i Barcelona 1992.

I Finnjolle hade Max Salminen en liten chans att ta en medalj inför tisdagens avslutande segling. Men Max var aldrig riktigt nära. Hans konkurrenter seglade för bra. Allra bäst seglade amerikanen Caleb Paine som vann finalen och avancerade från fjärde till tredje plats. I toppen var britten Giles Scott klar segrare redan innan starten gick. Och bakom honom bevakade slovenen Vasilij Zbogar sin silverplats från start till mål.

– Som seglingen utvecklades så var jag tvungen att attackera eftersom amerikanen fick en sådan bra start. Men det lyckades inte, sade Max till Radiosporten.

Max framtid inom OS-segling är nu oviss eftersom ingen vet vilka klasser som finns på programmet nästa gång.

– Jag är beredd att göra en OS-satsning till – om det finns en båt som passar mig. Men det vet jag inte förrän om några månader, sade Max.

I medaljfinalen i Laser Radial hade Josefin Olsson ingen möjlighet att nå en pallplats. ”Jossan” bjöd ändå på en bra avslutning. Hon tog starten och höll ledningen efter både första kryssen och länsen. I slut var hon dock några sekunder efter brittiskan Alison Young som vann. Andraplatsen innebär att Josefin Olsson slutade på sjätte plats i OS i Rio vilket är väsentlig mycket bättre än den 18:e plats hon tog i London. Segern i Rio gick till holländskan Marit Bouwmeester som därmed fick den guldmedalj som hon drömt om sedan hon seglade hem silvret i London 2012. Silvret i Rio vanns av irländskan Annalise Murphy och bronset tog Anne-Marie Rindom från Danmark.

I 470-klassen avverkades tre seglingar och därmed är grundomgången avslutad. Nu väntar medaljfinal på onsdagen. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglade stundom starkt ute på Niteroi-banan längst ut till havs, där det också blåste lite mer än inne i bukten – runt 8-10 m/s. De började med att bli femma i dagens första race och följde sedan upp med en åttonde plats i det andra. I sista seglingen var de nere på 21:a plats efter andra kryssen – men kom igen och slutade på tionde plats. Men deras konkurrenter, som låg framför dem i resultatlistan, seglade ännu bättre. Nu väntar visserligen en medaljfinal, men chansen att vinna en medalj är borta

I 49erFX tappade Lisa Ericson/Hanna Klinga sin tionde plats i totalen efter att seglat in på platserna 14-9-15. På en av de innersta banorna, den som heter Aeroporto Course, blåste det en stabil vind på 6-8 m/s. Lite mer än vad Lisa Ericson/Hanna Klinga hoppats på. I dagens tre seglingar kom de in på plats 14-9-15. Därmed föll de från tionde till elfte plats och missade en plats i torsdagens medaljfinal – med nio poäng.

Nu har alla svenska besättningar seglat klart i OS – utom Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470-klassen som seglar sin medaljfinal på onsdagen.

Foto: Sailing Energy/World Sailing.