19 augusti, 2016

Anton och Fredrik slutade sexa i OS

De olympiska seglingarna är över för den här gången och en femteplats i torsdagens medaljfinal i 470-klassen innebar att Anton Dalberg och Fredrik Bergström slutade på en sjätteplats i OS.

epa05475694 Anton Dahlberg and Fredrik Bergstrom of Sweden sail during the men's 470 class race of the Rio 2016 Olympic Games Sailing events in Rio de Janeiro, Brazil, 11 August 2016.  EPA/NIC BOTHMA
Anton Dahlberg and Fredrik Bergstrom of Sweden sail during the men’s 470 class race of the Rio 2016 Olympic Games Sailing.

470-herrarna var kanske inte de största favoriterna bland svenskarna men deras insatts här i Rio är fullt godkänd. Fredrik Bergström seglade sitt första OS men för 31-årige Anton Dahlberg var det tredje gången. Och resultaten går verkligen åt rätt håll. I Beijing 2008 kom Anton på 15:e plats och i London blev det en tionde plats. Båda gångerna med Sebastian Östling som gast.

Inför dagens segling hade Anton och Fredrik chansen att avancera från sin femteplats i totalen till att bli fyra. Men det lyckades inte. På den bana som ligger närmast det olympiska seglingscentrat, Marina da Gloria, blåste det en stabil vind mellan 7-10 m/s, solen sken och det var 22 grader varmt. Mycket bra förhållanden, med andra ord. Britterna tog en tredjeplats och därmed gick de förbi svenskarna som halkade ner ett pinnhål i slutresultatet. Guldmedaljen vanns av det rutinerade paret Yannick Brauchli/Romuald Hausser, från Kroatien. Det var för övrigt landets första olympiska guld i segling.

Därmed är de olympiska seglingarna slut. För svensk del blev det tre sjätteplatser, en elfteplats och en 16:e plats. Här är alla svenska slutplaceringar: Josefin Olsson, sex i Laser Radial. Max Salminen, sexa i Finnjolle. Lisa Ericson/Hanna Klinga, elva i 49erFX och Jesper Stålheim på 16:e plats i Laser.

 

Foto: Nic Bothma.