23 augusti, 2016

Klart med pendelbåt till Ekerö

Den nya pendelbåtslinjen mellan centrala Stockholm och Ekerö har öppnats. Därmed är det möjligt för allt fler att pendla sjövägen.

 

– Jag är därför oerhört glad när linjen nu blivit verklighet. Stockholm är en stad byggd på vattnet och sjövägen den raka, naturliga vägen till Ekerö, säger Karl Henriksson, (KD) gruppledare i Trafiknämnden i Stockholms Läns Landsting.

– Vi är övertygade om att pendelbåtarna kommer att bli mycket uppskattade av de många resenärer som vardagspendlar till och från Ekerö. Och ännu bättre kan det bli om linjen blir permanent och SL kan köpa in nya, mer miljövänliga fartyg som får möjlighet att köra snabbare, säger Sivert Åkerljung (KD), gruppledare i Ekerö kommun.

Båten tar 190 passagerare, 30 cyklar och två rullstolar (när det är is i Mälaren tar båten 140 passagerare, 10 cyklar och 2 rullstolar).

– Jag tror att det här kommer att bli ett mycket uppskattat tillskott för Ekeröborna och det öppnar upp för helt nya resvägar och kan avlasta bland annat Ekerövägen, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd med ansvar för sjötrafik.

– Vid Ekensberg var det körsång och kanske 100 personer vid kajen. Det blev en liten spontan festivaltur, säger Gustav Hemming (C).

 

 

Bryggorna är Tappström (Ekerö), Jungfrusund (Ekerö), Kungshättan (Kungshatt), Ekensberg/Gröndal, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand (Stadshuset).