24 augusti, 2016

Klassisk Petterssonbåt bevaras genom nytt samarbete

Det blir Plurr i vattnet även i framtiden tack vare nytt samarbete mellan Sjöhistoriska och Heleneborgs båtklubb. Båten finns med på Båtklubbarnas dag lördagen 27 augusti.

I 70 år har Carl-Erik Arcini i Nyköping använt och vårdat den över 100 år gamla båten Plurr. Nu skänker han den till Sjöhistoriska museet som kommer att fortsätta hålla den flytande genom ett samarbete med Heleneborgs båtklubb (HBK) på Långholmen.

Plurr konstruerades av C G Pettersson och byggdes på Reversatorvarvet på Ramsö 1905. Efter att tjänstgjort i marinen under andra världskriget köptes hon av Carl-Erik Arcini och hans pappa och har sedan dess använts av familjen.
– Under mina 26 år vid Sjöhistoriska har jag inte stött på något liknande. En tidig Pettersson i mahogny och furu, med snusdoseruff, kryssarakter och mittenskott i glas och alla originalbeslag i behåll. Jag har sett många tjusiga båtar men få med den äkta glans som Plurr har. Hon ser ut som en båt ska göra efter 110 års användning och god omvårdnad, säger Eva Berglund Thörnblom, intendent på Sjöhistoriska museet.

Den 25 augusti lämnas Plurr över till Sjöhistoriska museet och Heleneborgs båtklubb. Sjöhistoriska är en del av Statens maritima museer, som kommer att äga båten medan skötseln av den åligger båtklubben.

– Hos HBK finns mycket kompetens när det gäller vård av träbåtar. Vi har länge tänkt över den här typen av förvaltning eftersom museets möjligheter att ha båtar i sjön är begränsade. Vattnet är ju deras naturliga miljö så det känns väldigt kul att vi nu lyckas med detta samarbete, säger Eva Berglund Thörnblom.

Heleneborgs båtklubb är initiativtagare till Båtklubbarnas dag som firas lördagen 27 augusti och då kommer Plurr också att visas upp.

Foto: Anneli Karlsson SMM.