24 augusti, 2016

SUNBEAMsystem solpanel Tough bäst i test

Norska Seilas och Praktiskt Båtliv har gjort ett omfattande test av solpaneler i 50 W klassen. SUNBEAMsystems solpaneler vann tack vare egenskaper såsom högre elproduktion i verklighetsliknande testförhållanden, men också på grund av bättre fysiska egenskaper och bedömd livslängd.

Testet gjordes i solsken och i delvis mulet väder. Man mätte vid tre tidpunkter på dagen 06:30, 09:00 och mitt på dagen. Man simulerade även delvis skuggning som sker på grund av mast, bom eller annan utrustning.

Man tittade även på fysiska egenskaper som konstruktion och har även tagit hänsyn till vikt samt storlek på panelen. Testarna valde att prova 50W paneler för att det är en lagom storlek för att toppladda bly-syra batterier. De skriver dock att man rekommenderar 100W för de flesta användare för att hålla jämna steg med förbrukningen under soliga sommardagar. Man kan med fördel dela upp det i två stycken 50W samt även vid platsbrist använda en fast monterad och en lös som plockas fram vid behov.

Bra allmänna tips
Testet innehåller även mycket matnyttigt för den som vill lära sig mer om elsystem i båt med fokus på solpaneler. Man skriver till exempel att vanliga bly-syra batterier är svåra att ladda över 80 procent av sin kapacitet med en motorgenerator. För att nyttja de sista 20 procentenheterna så krävs solpaneler (eller landströmsladdare).

Testarna diskuterar också mycket kring vad man bör tänka på vid ett inköp. De citerar en expert som avråder från solpaneler med metallbaksida och dåliga kopplingsboxar. Det är två faktorer som ligger till grund för framtida vatteninträngning i solpanelen.

SUNBEAMsystem är absolut minst och lättast av de testade 50W solpanelerna, vilket gör det lättare att hitta plats för montering. De andra panelerna har en kopplingsbox, vilket ofta är en svag punkt för skada och vatteninträngning. SUNBEAMsystem Flush-modell saknar helt kopplingsbox vilket bedöms som en stor fördel när panelen skall monteras på däck.

Vid uppmätning av de deltagande panelerna blev SUNBEAMsystem också testvinnare. Detta gällde max effekt, effekt vid morgonsol, effekt vid på förmiddagen, effekt vid molnigt väder och vid delvis skuggning.

Läs mer om solceller på båt.