23 april, 2024

Solpaneler på båt – Hur enkelt är det att köpa och montera 2024?

I denna artikel kan du läsa om:

 • Typer av solpaneler för olika båtar
 • Effekt på solceller till båt
 • Tips inför köp av solceller till båt
 • Tips inför montering av solpaneler på båt

Med solpaneler är det möjligt att täcka hela sitt energibehov vissa dagar ute till havs. Därför är solceller ett utmärkt energikomplement för att använda på båtar under soliga dagar. I den här köp- och montera guiden får du reda på allt du behöver veta inför installation av solpaneler till båtsäsongen 2024.

Vilka typer av solpaneler finns det för båtar?

Nästan alla moderna motor- och segelbåtar kräver någon form av elförsörjning – allt från uppvärmning, kylskåp och belysning till maskiner, ankarspel och autopilotsystem. Solceller eller solpaneler på båten kan då vara ett alternativ värt att utforska. Med solceller som primär energikälla eller ett komplement, behöver du inte åka in till närmaste hamn och köa för laddning, eller åtminstone inte lika ofta.

Det finns i stora drag tre typer av solceller som passar mer eller mindre bra till båten:

 • Styva
 • Böjbara
 • Portabla

Styva, hårda eller stela solceller är den typ de flesta av oss tänker på när vi talar om solceller. Det är helt enkelt solceller som nästan alltid är rektangulära, inte särskilt flexibla, utan sitter där de monteras. Traditionellt används dem framför allt på hustak. De lämpar sig annars bra på båtar som har stativ eller plana, lediga ytor som inte används för något annat.

Böjbara erbjuder högre flexibilitet och kan därför vara en perfekt lösning för mindre båtar där ytan är begränsad. De är generellt dyrare än styva solceller, samtidigt som verkningsgraden är sämre. Du betalar alltså för flexibiliteten att kunna montera dem på fler ställen.

Portabla solceller må låta som en god idé för båten, men i de flesta fall är det inget bra alternativ. Möjligheten att enkelt bära den eller dem med sig är praktiskt, men effekten är mycket lägre. Det innebär också alltid en risk att de faller överbord om de inte monteras korrekt.

Vilken solcellsstyrka passar din båt?

Det är många aspekter att ha i åtanke när du ska du investera i solceller till din båt. Det mesta relaterar kring den genomsnittliga energiförbrukningen ombord, din båts potential för solceller, och effekten eller styrkan på solcellerna. 

De solcellspaneler som lämpar sig bäst för båtar har en effekt på 50-250 Watt. Det finns paneler med högre effekt, men de är sällan kompatibla med 12V-system som de flesta båtbatterier använder.

Storleken på själva panelerna står i direkt relation till effekten. En solcellspanel på 100 W brukar vara strax över en halv kvadratmeter, medan en på 200 W är dubbelt så stor. Ju mer yta, desto mer energi. Läs mer om vilken effekt som passar din båt på Hemsol.se. Hemsol är en jämförelsesajt för solpaneler och annat som rör solenergi.

Tänk också på att inte överdriva med solpanelerna. Mer är inte alltid bättre. Solceller på ett hustak kan kopplas in i elnätet och säljas tillbaka till nätägaren. Den möjligheten finns inte på båt. Försök med andra ord att ha solpaneler som täcker eller kompletterar elförbrukningen – inte mer än så.

Tips inför köp av solpaneler till din båt

Innan du köper solceller behöver du räkna ut hur hög elförbrukningen är i genomsnitt på din båt. När det är klart är det lättare att jämföra och pussla ihop din solcellslösning.

Pris på solceller för båt

Pris på solceller som passar bra för båt brukar ligga någonstans mellan 1 000 och 10 000 kronor. Som det mesta annat i livet, får du det du betalar för. Det som främst skiljer en dyr solcellspanel mot en billig, är verkningsgraden. Du får helt enkelt ut mer elektricitet av solstrålarna med solceller av högre kvalitet. Flexibla och böjbara paneler tenderar också som sagt att vara dyrare.

Hitta rätt solceller – jämför solceller bäst i test för båt

Vad som är bäst för din båt och budget är svårt att svara på. Men det finns faktorer som bör räknas in för att hitta just din bäst i test solpanel för båt, oavsett situation:

 • Verkningsgrad
 • Flexibilitet
 • Storlek
 • Hållbarhet
 • Enkel att montera

Tips inför montering

Hur enkelt eller svårt det är att montera solceller på båt, är så klart svårt att säga på rak arm. Din “händighet” spelar in, men också panelens konstruktion och instruktionsguidens tydlighet och kvalitet. Själva processen är dock relativt enkel i teorin. Du behöver sätta fast solpanelerna så att de sitter stabilt och säkert, och sedan koppla dem till batteri och regulator.

Var på båten placeras solpaneler bäst?

Om du har en targabåge i aktern, är det ett vanligt ställe att montera solcell på. Det påverkar i de flesta fall inte utseendet på båten nämnvärt. Du kan också montera andra typer av stativ, till exempel vridbara. På så sätt kan du säkerställa att panelen alltid står riktad mot solen. Tänk också på att fast monterade solceller innebär lägre stöldrisk.

Andra ställen som kan fungera beroende på båtens konstruktion är direkt på däck eller längs relingen. Där du har en ledig yta, mät ut om en solpanel kan fästas där direkt, eller om det är möjligt att sätta dit någon typ av stativ. Ha också i åtanke din båtplats, och hur solen lyser där. Vilken del av båten får högst antal soltimmar?

Kopplingsschema för solceller på båt

Se till att du har regulator, batteri, kablar, solpaneler och säkring. Om inte kablar ingick i köpet av solcellerna, kan du kontakta din återförsäljare för rekommendationer. Både kontakter (MC4 i nästan varje fall) och kablar brukar annars ingå. Kablarna behöver vara tåliga nog att hantera all väder och vind som vårt nordiska klimat erbjuder.

Regulatorn bör vara placerad nära batteriet och kablarna ska dras så att sträckan blir så kort som möjligt från solpanel till regulator till batteri. Följ kopplingsschema och instruktionerna för installation som ingick i köpet.

Hur monterar man fast solpanelen på båt?

Själva monteringen av solpanelen kan utföras på två olika sätt. Ett sätt är att skruva fast den i direkt båten eller i stativet/targarbågen. Ett ofta enklare sätt är att tejpa fast solpanelen med dubbelhäftande tejp.

För vidare läsning kring solpaneler på båt under båtsemester kan du läsa mer från denna undersökningen från KTH – Klimatsmart båtsemester.

Vanliga frågor – FAQ

Är det lagligt att montera solpaneler på privat båt?

Ja. Så länge kopplingsschema, batteri och solceller är monterade korrekt, är det inget som hindrar dig från att montera solpaneler på din privata båt.

Kan båten bli helt självförsörjande med solenergi?

Med dagens solcellsteknik är det absolut möjligt att klara sig på bara solenergi ombord. Det beror så klart dock på hur stor elförbrukningen är, kvaliteten på batteriet och panelerna, samt antalet soltimmar.

Hur många watt bör en solpanel på båt ha?

Vanliga solpaneler på båt har en effekt på runt 50-250W. Din genomsnittliga elförbrukning och hur stort utrymme du har på båten för solcellerna bestämmer hur hög effekt du bör ha.