30 augusti, 2016

Unikt samarbete om fartyg i lätt stål

Swedish Steel Yacht AB (SSY) har tecknat ett samarbetsavtal med AGA Gas AB, Saab AB, AB Sandvik Materials Technology och Scania CV AB om produktion av ett prototypfartyg byggt i höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål, “Projekt P16 Prototyp”.

SSY stålbåt

Prototypfartyget är en så kallad teknikdemonstrator som skulle kunna fungera som kustbevakningsfartyg, sjöräddningsfartyg eller civil transportbåt. Fartyget lämpar sig för såväl civil som försvarsverksamhet och har uttalade krav på hög styrka, låg vikt och låga underhållskostnader.

Prototypfartyget ska användas i marknadsföringssyfte i olika applikationer och där tekniken kan demonstreras i rätt förutsättningar. Samarbetsavtalet syftar till en långsiktig utvärdering av material-, design- och produktionsteknik, liksom av Scanias nya marindiesel.

Det primära och gemensamma intresset är för SSY verifiering av patenterad design-­, konstruktions- och produktionsteknik av fartyg i avancerat höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål. För AGA är det intressantaste att tillhandahålla unik kompetens om svetsning och skärning samt högkvalitativa gaser. För Saab är det kunskap om och verifiering av ny material- och plattformsteknologi som komplement till existerande teknologi inom bland annat kompositområdet  och för Sandvik att tillhandahålla unik kompetens om avancerade rostfria stål och svetsteknik samt leverans av höglegerade material. Scania ska tillhandahålla och prova ut en ny marindiesel, D16.

Leverans av fartyget kommer att ske under första kvartalet 2017. Därefter kommer Saab att använda fartyget som en demonstrations- och utvecklingsplattform av huvudsakligen ny Saabteknologi och nya förmågor inom det marina området.

– Det är inspirerande att kunna samla stora och välrenommerade företag kring idén att bygga ny industri kring den kanske största miljöinnovationen någonsin, säger Petra Rosén, grundare och marknadschef på SSY AB.

 

Fakta

Längd:         17 m

Bredd:         4 m

Vikt:             20 ton

Fart:            45+ knop

Info:             www.ssy.se