15 september, 2016

Ny generation lätta RIB-båtar

HAVA boats är en innovatör som satsar på lättare RIB-båtar. Med moderna byggmetoder och ny konstruktion säger de sig kunna tillverka en båt med 30 procent lägre vikt med standardmaterial (glasfiber och vinylester) med bibehållen styrka för kraftiga motorer. Helt nytt är också båtens ballastsystem med sjövatten, som kan anpassas efter sjöförhållanden och last ombord.

Med andra ord kan du få samma fart i båten oavsett om du är själv eller 6-8 personer ombord. Rätt vikt i båten ger förutom bättre fart också komfort vid sjögång.

– Vi erbjuder marknadens troligtvis lättaste 7 M RIB-båt. Vi har skalat av den allt överflöd och skapat den mest sjövärdiga, trailervänliga, bränslesnåla båten i sin klass, säger vd och konstruktör Håkan Valeberg, som sedan slutet av 90-talet satt konstruktionsidén på båtmodellen under hårda prov i sin charterverksamhet på svenska västkusten.

En 150 hk utombordare räcker för att ger båten snabb acceleration och fart.

– Vår första båt som vi visar på mässan i Ellös och Gustavsberg har en 200hk Evinrude som ger en acceleration från 0-40knop på 5,0 sekunder. Vid bruksanvändning räcker det med ca 100 hk för att båten utan vidare ska göra 35 knop.

Den låga vikten gör båten trailervänlig, Båt inkl. bränsle , motor och trailer väger tillsammans mindre än 1 500 kg och gör den trailerbar med en standardbil och B-körkort. Bränsleförbrukning under 1 lit/Nm vid 30 knop+ och möjlighet att tanka på landbacken om man har den på trailer, ger bättre miljö och lägre bränslepris.

Självlänsande däck och den öppna akterspegeln ger en säkrare båt, enklare ombordstigning vid bad, dykning och när båten står på trailer.

 

Tekniska fakta

Längd:         7,0 m

Bredd:          2,5 m

Vikt:              600 kg (utan motor och ballast)

Info:              www.havaboats.com