16 september, 2016

Unga göteborgare seglar världsfinal i USA

Återväxten inom svensk segling har medvind. Nyligen presenterade Artemis Racing ett ungdomslag till Red Bull Youth Americas Cup. Nu är det klart att två unga göteborgare seglar världsfinal med katamaraner i Red Bull Foiling Generation den 22-23 oktober.

Efter två år med kvaltävlingar runt hela världen är det dags för världsfinal i Newport, Rhode Island. Unga besättningar från 15 nationer ska göra upp i ultrasnabba Flying Phantom-katamaraner med bärplansteknik, goda för farter uppemot 35 knop!

Från Sverige deltar 18-åriga skippern Celina Burlin ihop med gasten Oscar Bengtsson, 20 år. Tillsammans vann de den svenska finalen av Red Bull Foiling Generation i Malmö förra sommaren. Då var båttypen en helt ny upplevelse för dem och Celina beskrev det som ”bland det häftigaste jag har varit med om”.

– Sen dess har vi byggt upp mer självförtroende genom att träna ihop i en Nacra 17, en katamaran som inte är så olik Flying Phantom. Så nu gäller det bara att tagga till när det gäller, säger Celina Burlin.

Med en bakgrund från e-jolle och med varsitt VM- respektive EM-brons i ryggen har de två har tränat intensivt tillsammans i Nacran sedan april. Hela tiden med fokus på världsfinalen i Red Bull Foiling Generation.

Celina har dessutom ägnat stora delar årets säsong till att segla 49:er FX, en lite extremare jolle som även den seglas med tvåmannabesättning och trapets. Erfarenheter som kan komma till nytta.

– Vi har förberett oss så bra som möjligt. Samtidigt får man vara ödmjuk. Jag vet att våra konkurrenter från Schweiz och Frankrike har kunnat segla just Flying Phantom på heltid, fortsätter Celina Burlin.

Red Bull Foiling Generation är ett internationellt tävlingskoncept som riktar sig till unga seglare i åldrarna 16-20 år. Ett av syftena är att tidigt ge talanger chansen att segla med det mest avancerade materialet som finns idag: racingkatamaraner i kolfiber med bärplansteknik, så kallad foiling. Samma teknik som används i Americas Cup.

Dubbla OS-guldmedaljörerna Roman Hagara och Hans Peter Steinacher ligger bakom konceptet och fungerar som mentorer för tävlingsdeltagarna.

– Vi vill coacha och förbereda de här unga seglarna för att de ska kunna bli bäst i världen. Red Bull Foiling Generation ger dem en fantastisk möjlighet att bekanta sig med foilingtekniken. Nästa steg är Red Bull Youth Americas Cup, en tävlingsserie som fungerar som språngbräda för en karriär inom professionell segling, säger Hans Peter Steinacher.

Foilingtekniken innebär att båtarna flyger fram, burna av J-formade centerbord som skär genom vattnet.

I världsfinalen möter Celina och Oscar besättningar från Italien, Turkiet, Frankrike, Japan, Danmark, Holland, Ryssland, Storbritannien, Nya Zeeland, Tyskland, Schweiz, Spanien, Belgien och USA. Finalseglingarna hålls vid Fort Adams State Park i Newport

Info: http://foilinggeneration.redbull.com/

 

Foto: Richard Ström/Red Bull Content Pool.