22 september, 2016

Så blir båtdrömmen verklighet – och en bra investering!

Livet till sjöss är underbart och alla har vi någon gång övervägt att skaffa båt. Till skillnad från att exempelvis investera i en ny bostad, är båtdrömmen förhållandevis enkel att förverkliga. Både storbanker och mindre aktörer är villiga att låna ut pengar till ditt båtköp. Innan du gör slag i saken kan det dock vara värt att titta lite närmare på förutsättningar, villkor och olika alternativ.

Pressmeddelande från företaget Advisa:

Kan man så ska man. Eller? Bara för att en bank går med på att ge dig ett lån, är det inte säkert att det är en bra idé. Innan du slår till på den där supercharmiga fyrtaktaren eller segelbåten bör du fråga dig själv om du verkligen har råd. Hur mycket har jag vanligtvis över varje månad när alla räkningar är betalda? Och har jag tagit med räntor och amorteringar i kalkylen?

Välskötta båtar är ofta en bra investering på lång sikt, så ett båtlån är i regel ”bättre” än ett konsumtionslån (ett begrepp som används när man lånar pengar till lösöre som snabbt sjunker i värde). Men du bör ändå tänka flera år framåt i tiden och överväga hur det kommer att påverka din ekonomiska vardag.

Båten som säkerhet
Den som spar han har och kan använda pengarna till något roligt – kontantinsatsen till en båt, till exempel! Ett båtlån kan innebära allt från 20 000 kronor till sexsiffriga belopp och bankernas räntekostnader är ofta förhandlingsbara. Precis som när du investerar i en bostad påverkar storleken på din insats villkoren. Att låna helt utan säkerhet innebär i princip alltid högre räntevillkor och en mindre generös återbetalningsplan.

Många banker har dock specialerbjudanden när det kommer till just båtlån. Genom att ha båten som säkerhet kan du låna nästan hela köpbeloppet och ändå få rimliga villkor även på dyrare köp. Ett sådant upplägg gör också att du slipper krångla med pantbrev och borgensummor.

Välj ett lån med förmåner
Banker samarbetar ofta med båtföreningar vilket brukar leda till lägre räntor. Men det kan också innebära att endast lån för affärer med godkända båthandlare beviljas. Är ögonstenen du sett ut i privat ägo, riskerar du att få avslag på din låneansökan. Det är dock inte skrivet i sten – alla erbjudanden ser olika ut.

Båtlånens amorteringstid varierar också, men du kan räkna med någonstans mellan 12 och 15 år för ett ”vanligt” lån. Kortare lån med fastställda restvärden ligger på 3-6 år och lån utan restvärden kan ha en löptid på hela 20 år.

En viktig sak är att undersöka vilka olika förmåner som ingår i det lån du tar. En vanlig sådan är kostnadsfri sjöassistans, som kan spara dig många tusenlappar om olyckan är framme.

Låna innan du letar
Går du i båttankar har du säkert redan sett ut ett antal sköna dyrgripar. Och drömma går ju alltid. Men utan finansiell täckning riskerar du att gå på grund innan du ens sjösatt skutan. Det bästa du kan göra är att först undersöka möjligheterna att faktiskt få ett båtlån och jämföra bankernas erbjudanden med varandra.

Bra kreditvärdighet underlättar alltid för att få låna till bra villkor. Det är därför en god idé att betala tillbaka dina tidigare lån och avsluta dina krediter innan du ansöker om ditt nya båtlån. Ett annat alternativ är att helt enkelt baka ihop dem med ditt nya lån. Ett lån, istället för flera, ser nämligen betydligt bättre ut i bankernas ögon och ökar dina chanser att få förmånliga lånevillkor även i framtiden.

Precis som med ett bostadslån får du om allt går vägen ett lånelöfte. När detta är i hamn blir det så mycket roligare att gå på båtjakt och göra ett klipp som ger både njutning och god avkastning!