28 september, 2016

Fjord 42 Open premiär i Monaco

Fjord har gått en lång väg från norsk familjebåt till internationell jetsetbåt. På Monaco Yacht Show, som hålls kommande helg, är det världspremiär för Fjord 42 Open. En exklusiv och fräckt designad motorbåt för drygt 5 Mkr.

 

Sedan tyska HanseGroup tog över före detta norska Fjord har utvecklingen varit tydlig mot mer tekniskt avancerade och extremt designade motorbåtar. Kundkategorin blir därmed ytterst begränsad till dem som vill ha en prestandabåt som syns.

På båtmässan i Monaco, som öppnar 28 september, är det världspremiär för nya Fjord 42 Open. Den bär alla typiska kännetecken för en modern Fjord: mycket skarp stäv, ett väldigt plant däck och en i övrigt extremt kantig design, signerad Patrick Banfield.

Den 12,59 meter långa, 4,27 meter breda och 9,9 ton tunga motorbåten är både sportig och multifunktionell. Den stora badplattformen sänks hydrauliskt ner i vattnet, vilket gör det lättare att ta sig ner i vattnet eller sjösätta en jolle från bryggan. Även ankaret i stäven är hydrauliskt manövrerat med en knapptryckning på instrumentbrädan.

Båten har en ny T-Top, som innehåller en hel del elektronik. Bland annat kan hela den mjuka biminin justeras elektriskt, vilket ger skugga och skydd för regn.

Fjord 42 Open är försedd med två stycken Volvo Penta IPS dieselmotorer på vardera 370 hk eller som tillval 435 hk vardera. De stora IPS 600-motorerna ger en toppfart på över 40 knop.

Nya Fjord 42 Open manövreras via en innovativ instrumentbräda och kan förses med två stycken 16 tums Raymarine skärmar. Via touch-skärmar kan båten manövreras på ett enkelt sätt.

På däck finns bland annat två stora solbäddar, en i aktern och en i fören. Båten har även ett yttre pentry under sin T-Top och en sittavdelning som kan förvandlas till ytterligare en solbädd.

Kvällstid kan man belysa hela båten via inbyggda lampor runt däck, räcken och under vattenlinjen. Under däck finns två kabiner för den som vill bo ombord.

Grundpriset är cirka 5,2 Mkr.

Info: www.fjordboats.com

 

Tekniska fakta

LOA              12.59 m

LOA with extended platform                13.45 m

Hull length  11.99 m

Beam           4.27 m

Draught       1.00 m

Light Displacement         approx. 9.9 t

Engines       2 x Volvo IPS 500 (2 x 370hp)

2 x Volvo IPS 600 (2 x 435hp)

Speed

approx. 34 knots* (Volvo IPS 500)

approx. 40 knots* (Volvo IPS 600)

Fuel capacity                    approx. 900 l

Fresh water capacity       approx. 300 l

Black water capacity       approx. 62 l

CE category                      B

Design         FJORD & ALLSEAS Design