27 september, 2016

Legendarisk 90 knops racer med utombordare

Amerikanska Outerlimits powerboats blir ännu en i raden av alla båtbyggare som går över till utombordare. Deras nya modell Burgess SL41 får tre stycken Mercury Racing Verado 400R på häcken och blir god för cirka 90 knop.

 

Det här är den första utbordarversionen av Outerlimits Offshore Powerboats SL41 performance. Det är en båt med djup V-botten som byggs för en kund som har haft flera andra båtar från varvet. Båten byggs enligt ritningar från Dave Burgess. Den kände konstruktören ville ha en riktig prestandabåt utan centerkonsol.

Utbordarversionen av SL41 får flera fördelar jämfört med inombordarvarianten tack vare det utrymme inne i båten som skapas. I stället för 41.fotaren en mycket stor sittbrunn med en låg vindruta som sveper runt hela kanterna och skyddar mot fartvinden.

Enligt Outerlimits designer är båten viktig för att få mer kunskap om hur den mycket stora kundgruppen av centerkonsolbåtar resonerar. Dessa vill i stort sett alltid ha utombordare på sina båtar, bland annat för att det ger mer utrymme i båten och för att det är lätt att serva utombordare.

Men de kunder som har beställt den aktuella båten är inga fiskare – de vill köra fort och det i en riktigt fräck båt. Liksom för stora yachter har designerna därför valts med omsorg. För inredningen svarar företaget Waves and Wheels medan Stephen Miles Design tar hand om grafiken på denna Burgess SL41.

Prestanda uppges till drygt 100 knop med Mercury Racing HP 700 SCis inombordare med NXT 6 drev. I utombordarversionen med tre stycken Verado 400R blir båten inte riktigt lika snabb, men varvet siktar på strax under 90 knop.

Enligt Mercury Racing väger inombordarna 775 kg styck medan en Verado 400R väger cirka 330 kg.

Båten ska premiärvisas på Super Boat International Offshore World Championships i Key West i Florida i november.

Info: http://www.outerlimitspowerboats.com/