30 september, 2016

Superlyx på havet med egen beach

Den som har pengar vill både ha lyxiga prylar och kunna vara ostörd. CRN, en av yachtbyggarna inom italienska Ferretti Group, visar hur det ska se ut med den här experimentbåten.

CRN
CRN

CRN är specialiserade på att bygga ”fully-custom” yachter i stål och aluminium, det vill säga helt kundanpassade båtar med extremt hög prislapp. Yachterna är vanligen mellan 40 och 100 m långa.

På Monaco Yacht Show presenterade CRN sitt senaste projekt, som visar hur utvecklingen blir inom lyxyachtssegmentet. Detta är intressant även för vanliga båtägare eftersom många byggare av mindre båtar hämtar inspiration och idéer från yachtindustrin. Jämför till exempel med hur bilvärlden hämtar idéer från Formel 1.

Vi har redan sett hur allt fler båtbyggare använder hydrauliska luckor och soltak samt ny teknik med att limma bland annat glas i konstruktionen av nya båtar. Det är bara ett par exempel på hur moderna metoder hämtats från yachtvärlden.

För att ta fram den här yachten har CRN samarbetat med internationella designers, inklusive Zuccon International Project, Omega Architects, Francesco Paszkowski Design och Nuvolari Lenard, som har ritat de flesta av de mest välkända yachterna från CRN.

Designerna till M/Y CRN ”Superconero” har hämtat inspiration från 60-talets yachter. Båten är 55 m lång och 9 m bred med en totalvikt strax under 500 ton.

Yachten har ett enormt akterdäck med all bekvämlighet man kan tänka sig. Här finns pentry, AC, egen pool samt bekvämt nedsteg till havet för den som vill ta en längre simtur. Ombord finns också alla tänkliga vattenleksaker, plats för rejäla tenderbåtar och mycket mera.

Yachten har även en stor, utfällbar balkong som kan användas även när båten är under gång.

Även flera andra yachtkoncept från CRN har ungefär samma design och idéer, men är av andra dimensioner. Det gäller bland annat den 61 m långa M/Y CRN Oceansport och 75 m M/Y Oceansport designad av Omega Architects. Yachterna är 11 respektive 13 m breda.

Dessutom har CRN presenterat en ny yacht på 72 m längd och 13 m bredd: M/Y CRN från Francesco Paszkowski Design. Även denna har samma upplägg med mycket generösa uteområden, pool, solavdelningar, lyxiga ”pentryn” med mera.

Prislappen för yachter i den här klassen brukar ligga på cirka 1 MUSD – per meter. Oberoende av om det är motor- eller segelyachter. Uppåt finns inga gränser.