5 oktober, 2016

Lyxigaste daycruisern för största plånboken

Riva 76 Bahamas är troligen den dyraste daycruiser man kan köpa idag. Med ett pris på över 90 Mkr bjuder den på all lyx och hantverk i toppklass man kan tänka sig.

Rivas nya, 23 m långa daycruiser är en fantastisk båt på alla sätt. Över 23 m lång, 60 ton tung och utrustad med allt som man kan önska sig på en båt – inklusive ett överdådigt hantverk i alla detaljer – drar den blickarna till sig var den än kommer.

Med ett pris på 7,8 MEURO plus moms (cirka 90 Mkr) fullutrustad är dock kundkretsen väldigt begränsad. Det gäller att vara en entusiast utöver det vanliga för att kunna ha råd med något sådant här.

I priset ingår Rivas nya ”convertible”, tillverkad i kolfiber. Det innebär att ett tak som normalt ligger över soldäck framför föraren kan lyftas hydrauliskt och användas som tak över hela sittbrunnen, till skydd mot främst sol och eventuellt regn. Systemet är patenterat och kallas ”C-Top”. Ytterligare två yachter från Riva har ungefär samma lösning med den hydrauliska toppen: 88 Domino Super och 88 Florida.

Riva beskriver själva 76 Bahamas som en ikon som står för något helt nytt inom båtvärlden. Det är nog att gå för långt, men med sitt klassiska varumärke har Riva skapat en båt som är i absolut världsklass på många sätt.

För designen av 76:an står Rivas egna tekniker tillsammans med Officina Italiana Design, en designstudio grundad och styrd av Mauro Micheli och Sergio Beretta. Båtens tekniska plattform är densamma som för 76 Perseo, Rivas mest sålda coupémodell.

I det väl tilltagna priset ingår även en speciallack. I det här fallet är det Shark Grey med detaljer i stark kontrast i Bright Black, med detaljer i läder, fint trä, glas och rostfritt.

Båtliv var ombord på 76 Bahamas vid båtmässan i Cannes och konstaterar att det är svårt att hitta någon båt på marknaden som är mer elegant och extremt påkostad in i varje detalj som den här. Båtens innervolym är väldigt generös, det här är inte någon liten daycruiser som vi tänker oss i Skandinavien.

Sittbrunnen och alla solutrymmen på däck är vackert utförda i teak och läder med detaljer i lyxiga material. Matbordet i sittbrunnen är anpassat för åtta personer, som kan sitta i en bekväm L-formad soffa. Här finns en mindre diskbänk, kyl, grill och ismaskin. Den som vill kan även få en utfällbar TV och extra kyl.

Skillnaden mellan en Riva och en del andra italienska båtar är att här är kvalitetsnivån så hög att allting har utförts till perfektion. Annars är det vanligt att båtbyggarna har fått goda designidéer men inte lyckats utföra dem till 100 procent.

Även under däck – särskilt där – är lyxen och det påkostade hantverket tydligt. Här finns en stor ägarkabin och utrymmen för gäster. Både kabinerna och badrummen är utrustade i samma nivå som en stor lyxyacht, det vill säga glas och ädla material i överflöd. Samtidigt är det en mycket ljus och inbjudande båt.

Motorerna i 76 Bahamas är som standard två stycken MAN V12 med vinkelväxel på 1 550 hk vardera. Med ställbara propellrar från VIM är toppfarten 32 knop medan marschfarten anges till 28 knop. Alternativet, för den som vill åka snabbare, är två stycken MAN V12 motorer à 1 800 hk, vilket ger en toppfart på 37 knop och en marschfart på 32 knop. Även en Seakeeper NG16 kan installeras som tillval.

Tekniska fakta
Längd:         23,25 m
Bredd:          5,75 m
Djup:            1,98 m
Vikt:              60,5 ton
Personer:    16
CE-klass:     CE 2003/44 A
Bränsle:       5 600 liter
Vatten:         840 liter
Motorer:       2 x MAN V12 1550 hk / 1140 kW vid 2300 rpm
2 x MAN V12 1800 hk / 1324 kW vid 2300 rpm
Toppfart:      32 till 37 knop
Marschfart:  28 till 32 knop
Räckvidd:    295 till 315 Nm
Info:              www.riva-yacht.com