16 oktober, 2016

Årets Seglarutmärkelser utdelade

I samband med Mästarnas Mästare i Båstad i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga Utmärkelseutdelning till årets mest framgångsrika seglare i olika kategorier.

arets-seglarutmarkelser-utdelade-dsc_7910_01-low

Här nedan följer alla vinnarna.

Årets seglare

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Pristagare: Team Anna med Anna Östling, Annie och Linnea Wennergren, GKSS

Motivering: Priset går till Team Anna som på ett bragdartat sätt vände ett underläge i VM-finalen med 1-2 till seger med 3-2. Någon månad tidigare hade de tagit en mycket efterlängtad seger på hemmaplan i Lysekil. Och som om det inte räcker vann de även årets första deltävling i Helsingfors. Nu, efter tre seglingar i World Series, har de tre segrar och står i en klass för sig i världen – i damernas matchracing.

 

Årets manliga seglare – Vinges Kanna

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Max Salminen, GKSS              

Motivering: När Max Salminen bytte båt efter OS i London var det flera som tvekade över det stora steget. Men nu tvekar ingen längre. Han är ohotad etta i Sverige i sin klass – och oerhört noggrann i sin satsning. Och ofta bäst när det gäller. Han var femma på VM senast, bara centimeter från medalj. Och i OS blev Max – tillsammans med ett par andra  – bäste svensk med en sjätte plats.

 

Årets kvinnliga seglare – Reimerspokalen

Pokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Josefin Olsson , KSSS

Motivering: Josefin har i många år stått i särklass i Sverige. Hon är etablerad i världstoppen och oerhört målmedveten. Det sägs att hon till och med skrämmer bort utmanar från sin klass, för att det inte är någon idé. Det senaste året har det blivit en seger i världscupfinalen, silver på EM och en sjätteplats i Rio.

 

Årets junior – Geddapokalen

Årets junior, Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Fia Fjelddahl, Lerum SS

Motivering: 2016 har varit ett omtumlande år för Fia Fjelddahl. För ett år sedan hade hon inga planer på den kappseglingen som skulle komma att bli hennes stora mål i år – och genombrott. Med sina 17 år var hon yngst och endast en av två kvinnor i startfältet. Hon var till och med yngst i den svenska truppen i Rio – där hon slutade på tolfte plats i Paralympics i 2:4 Norlin OD

 

Årets bästa placering bland juniorer – Halvan
Halvan delas ut till den junioridrottsman/lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, Junior VM eller Junior EM.

Pristagare: Oscar Andersson/Ragnar Alfredsson, Stenungssunds SS

Motivering: Under en utmanande vecka med ström, tidvatten, vågor, dyningar och långa väntetider på vind seglade Oscar Andersson och Ragnar Alfredsson hem ett VM-brons. Förutom svåra förhållande hade de 163 båtar från 16 nationer emot sig – där de äldsta motståndarna var fyra år äldre än dess två 14-åriga Feva-seglare från Stenungsund.

 

Årets “lyft” som seglare – Lyftet.
Lyftet tilldelas den eller de seglare som genomgått en dramatisk utveckling under året eller gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Pristagare: Klara Wester/Rebecca Netzler, GKSS

Motivering: Första gången Klara och Rebecca träffades var i fjol och på drygt ett år har de gått från nybörjare till världseliten bland juniorer i sin klass. På JVM slutade de på femte plats – med mersmak. Under sin hittills korta karriär tillsammans har de också vunnit inoficiellt SM i 49erFX  och SM i Trissjolle

 

Årets havskappseglare – Nakterhuset (Diones vandringspris)
Priset delas ut till årets bästa havskappseglare.

Pristagare: Mikael Ryking – Ryking Ocean Racing, Tyresö BK

Motivering: I år går priset till Mikael Ryking för omfattande, internationell och äventyrlig kappsegling. Under det gångna året har han på egen köl och i internationella kappseglingar korsat hav och oceaner i olika konstellationer med varierande besättning. Just nu är han på Biscaya på väg mot Malta för att segla Rolex Middle Sea Race med sin Pogo 40 Talanta

 

Hall of Fame
Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Pristagare: Anders Bringdal

Motivering: Den vigt unge vindsurfaren Anders Bringdahl slog igenom samtidigt med sin sport i början av 80-talet, blev proffs och flyttade till Hawaii 1986. Och han är proffs på vindsurfing än idag. Vindsurfing ”föddes” i samband med lanseringen av brädmärket Windsurfer, som baserades på ett patent från 1970. Tre år tidigare föddes mannen som mer än någon annan förknippas med svensk vindsurfing. Anders Bringdal är upplärd och tränad i Stockholms skärgård. Han lärde sig vindsurfa redan som 13-åring och började tidigt tävla. Bringdal var också en mycket lovande skidåkare, men som 15-åring blev han VM-femma och tre år senare klev han över till proffslivet – när vindsurfingen var som allra störst. Under fjorton år, från 1986-2001, tävlade han i den professionella cirkusen PWA. Under 80-talet tog Bringdal flera VM-guld och vann många deltävlingar. Men han är fortfarande i högsta grad aktiv och så sent som 2009 och 2010 vann han den totala världscupen i speed och 2012 blev han den förste vindsurfaren som registrerade en snittfart över 50 knop med officiell videotiming. Han slog det internationella rekordet över 500 meter och innehar det officiella svenska speedrekordet på 51,45 knop.

 

Bildtext: Från höger: Linnea Wennergren, Lena Engström (avtackad ordförande SSF), Victor Wallenberg (avtackad styrelsemedlem SSF), Annie Wennergren, Rebecca Netzler, Klara Wester,  Max Salminen, Josefin Olsson, Rikard Isby (SRS-mästare 2016), Fia Fjelddahl, Anders Bringdal. Foto: Pekko Svensson.