14 oktober, 2016

Volvo Ocean Race väljer M32 katamaraner

Volvo Ocean Race kommer att använda M32 katamaraner från svenska Aston Harald Sports vid de åtta hamnbesöken i 2017-2018 års upplaga av racet. Det innebär att det blir högsta fokus på högprestandasegling även vid regattorna i Race Village.

Därmed har Volvo Ocean Race två entypsbåtar klara för själva tävlingen respektive In-Port Race. På havet seglar deltagarna Volvo Ocean 65 och vid de olika stoppen blir det M32 katamaraner.

Nyheten om katamaranerna är den femte nyheten i snabb takt från Volvo Ocean Race, som har utlovat tio nyheter nu i höst. M32-båtarna väger bara 510 kg och kan seglas i de flesta väderförhållanden. De kommer att användas både för Pro Am racing och övriga seglingarna vid hamnbesöken.

– Vi hade över 70 000 företagskunder gäster som fick smaka på en bit av Volvo Ocean Race förra gången men inte så många av dessa kom ut med båtarna. Nu vill vi ge så många som möjligt av dessa besökare möjligheten att segla, säger Phil Lawrence, Race Director för Volvo Ocean Race.

– Vi har levt med utmaningen att bygga nya båtar för själva racet och inte förrän nu hunnit ta fram en båt till In-Port Race. Men nu är det klart.

Lawrence säger att antalet som kommer ut och seglar i de olika delstoppen kan öka fyra gånger till nästan 10 000. Varje seglande team kommer att få möjlighet att märka ut en besättning och båt vid varje tillfälle.

Dessutom kommer varje M32 att ha en särskild RIB-båt för sina gäster.

Med design av de svenska seglarna Göran Marström och Kåre Ljung erbjuder M32 katamaranerna en unik blandning av enkelhet och hantering, kombinerat med en lättviktskonstruktion och häftiga prestanda.

– Partnerskapet med Volvo Ocean Race är mycket spännande för mig personligen eftersom tävlingen har betytt mycket för mig som sponsor sedan 2008-09 och 2011-12 års seglingar med Berg Propulsion, säger Håkan Svensson, vd för Aston Harald AB och ägare till rättigheter och utformning av M32 katamaraner.

Info: www.m32world.com