19 oktober, 2016

Volvo Ocean Race utökar med Fastnet Race

Fastnet Race blir en del av Volvo Ocean Race. Denna en av de mest hyllade och fruktade kappseglingarna blir en rejäl test inför Lissabon-Alicante Prologue, som är en del av förberedelserna inför Volvo Ocean Race 2017-18.

Detta står klart sedan tävlingsledningen presenterade ytterligare en i raden av totalt tio nyheter inför starten i Alicante i Spanien i oktober 2017.

I augusti kommer flottan att samlas för Cowes Week på Isle of Wight i Storbritannien för “Leg Zero”, som kommer att omfatta det 600 Nm långa Fastnet Race.

Rolex Fastnet Race – som alltid oförutsägbar – tar lagen från Cowes, genom Engelska kanalen, runt Lands End och ut i Keltiska havet. Efter rundning av Fastnet Rock utanför den sydvästra kusten av Irland kan båtarna tävla från Plymouth till Lissabon, Portugal, för att slutföra Leg Zero.

Lagen kommer sedan att få segla ett helt nytt Prologue race från Lissabon till Alicante, där de kommer att stanna fram till början av 2017 till den 18:e upplagan.

– Jag har seglat några Fastnet Race, några var blåsigt och vissa var ljus. Det är tufft, men också mycket roligt och intressant att segla längs kusten med den speciella effekten av strömmarna, säger fransmannen Charles Caudrelier, som var skeppare Dongfeng Race Team i 2014-15.

Många Volvo Ocean Race lag har använt Fastnet Race som en del av sina förberedelser tidigare, men det har aldrig tidigare varit en obligatorisk kval. Maxiyachten Drum förberedde sig för 1985-1986 racet, då popstjärnan Simon Le Bon var bland besättningen som fick räddas av Royal Navy.

– Det är superviktigt att segla den här sträckan, vid rätt tidpunkt på året, säger Richard Mason, fyrfaldig Volvo Ocean Race veteran och nu Operations Director för Racet.

– Det kommer att ge många tuffa timmar på vattnet för lagen och det är där de ska lära sig mest. Att få kappsegla mitt ute på havet bland de komplicerade vädersystemen är spännande och lärorikt.

De sju befintliga Volvo Ocean 65-båtarna genomgår för närvarande en noggrann genomgång på tävlingsvarvet i Lissabon, Portugal, och en åttonde båt byggs för närvarande.

Race startar i Alicante i oktober 2017 och avsluta åtta månader senare i Haag under sommaren 2018 efter att totalt ha besökt elva städer.