20 oktober, 2016

Svenskt havsmuseum tävlar i The Bodrum Cup

Regattatävlingen The Bodrum Cup har för den 28e gången dragit igång från Bodrum, Turkiet. I år deltar även det svenska klassiska och historiska monumentet M/S Hulda tillsammans med besättningen från Briggen Tre Kronor, Gunilla och Vega. Skeppet kommer att nå finallinjen 22 oktober och startar från den turkiska västkusten i Bodrum.

Den årligen återkommande regattatävlingen The Bodrum Cup anordnas från vad som anses vara Turkiets Riviera och en av landets populäraste turistorter, Bodrum. Tävlingen som går mellan Turkiet och Grekland attraherade över 1500 deltagare 2015 och förväntas växa under de kommande åren.

– Segling har växt väldigt mycket som sport under de senaste åren och vi märker att fler är intresserade av att komma ut till havs när de väl semestrar i Medelhavet. I Bodrum har vi en lång historia av att ha seglarsemester som attraktion men det ökade intresset för sporten har lett till att fler båtar och båtägare söker sig hit vilket är väldigt roligt att se, säger Süleyman Uysal, Ordförande för The Bodrum Cup organisationskommitté.

Tävlingen har fram tills nu främst attraherat lokala båtägare och entusiaster men besökarantalet från andra länder växer kontinuerligt. Till skillnad från andra seglartävlingar ges gäster utöver besättningar ombord på båtarna den unika möjligheten att delta i tävlingen. I år utsätts de turkiska båtarna för svensk konkurrens när M/S Hulda tillsammans med besättning från Briggen Tre Kronor, Gunilla och Vega tar sig an de fem etapperna mellan Turkiet och Grekland.

– Vi har haft många återkommande deltagare från flera olika länder sedan start år 1989 och i år deltar även det svensk-turkiska skeppet M/S Hulda i tävlingen tillsammans med besättningen från Briggen Tre Kronor, Gunilla och Vega, säger Süleyman Uysal, Ordförande för The Bodrum Cup organisationskommitté.

 

Om M/S Hulda

M/S Hulda som var permanent boende för den svensk-turkiska konstnären Ilhan Koman i 25 år, seglades ned till Turkiet år 2009 och har sedan dess använts som ett mobilt konstmuseum. Nu ska besättning från Briggen Tre Kronor, Gunilla och Vega delta i den årliga tävlingen The Bodrum Cup med det 101 år gamla skeppet.

Bodrum Cup anordnas tillsammans med Bodrum Stad och Turkiska Seglarförbundet i samarbete med företag såsom Turkish Airlines, Coca-Cola och TechnoGym samt lokala aktörer.

 

Om The Bodrum Cup

The Bodrum Cup startades av Era Bodrum Seglingsklubb år 1989 och har sedan dess årligen ägt rum i Turkiet. The Bodrum Cup anses vara en av de viktigaste tävlingarna och organisationerna bland seglar-, havs-, och Blue Voyage-entusiaster och den största organisationen i Asien. Tävlingen anordnas av Bodrum Stad och Turkiska Seglarförbundet tillsammans med flertal internationella och lokala partners i syfte att bidra till havslivet och turismen både i Turkiet och runt Medelhavet.