20 oktober, 2016

Seapilot säkrar sjökortstäckning för Europa

True Heading har med appen Seapilot nu fått tillgång även till spanska sjökort och kommer därmed att kunna erbjuda sjökort för alla EU:s kustländer.

Seapilot har efter lång förhandling och påverkan ända upp till EU kommissionen lyckats får det spanska sjökarteverket, Instituto Hidrográfico de la Marina, att släppa rättigheterna till samtliga spanska sjökort i ett licensavtal via UKHO (United Kingdom Hydrografic Office) till Seapilot.

Detta innebär att vi företaget har avtal på plats för samtliga europeiska kustländer och kommer att kunna erbjuda sjökort för dessa till säsongen 2017. Nyligen har Kroatien och Portugal gjorts tillgängliga. Grekland och Spanien kommer att lanseras därefter och för Italien finns ett avtal färdigt, men True Heading avvaktar med lanseringen ett tag på grund av hög startkostnad.

Förhandlingar pågår även med det australiensiska sjökarteverket. I och med detta fattas bara Nya Zeeland och Västindien för att ha en fullgod täckning där mer än 95% av världens bestånd av fritidsbåtar finns. För Västindien finns redan idag tillgång till de flesta sjökorten via UKHO, och franska SHOM men hur dessa exakt skall paketeras samt en del upphovsrättsliga frågor kring framförallt hamnspecialer gör att detta område ännu ej kan lanseras.

– Nu har vi nått en geografisk täckning som gör att vi ytterligare kan prioritera att förbättra vår uppdateringstakt av rättelser på sjökortsdata då vikten av detta bara ökar och ökar, säger vd Martin Rylander.

– Vi kommer självklart fortsatt försöka öka vår geografiska teckning.

 

Info: www.trueheading.se