7 november, 2016

Kineserna seglar vidare i Volvo Ocean Race

Kinesiska Dongfeng gör comeback i Volvo Ocean Race 2017-18 med Charles Caudrelier som skeppare. Det blir deras andra, raka kampanj i tävlingen.

Det var vide en presskonferens i kinesiska Wuhan som planerna blev offentliga. Teamet backas upp till 100 procent av Dongfeng Motor Corporation, som är ett av Volvos systerföretag med huvudkontor i Wuhan. Målet är att förbättra teamets insatser ytterligare jämfört med seglingen 2014-15, då det mot alla odds kom trea totalt.

– Volvo Ocean Race är den finaste offshore kappseglingen i världen och vi i Kina har gett den stor uppmärksamhet. Allt fler i media och allmänheten känner redan till oss genom Dongfeng Race Team och vi kommer att stödja en utmaning till. Det är inga tvivel om att vi redan har skrivit kinesisk seglingshistoria, säger Yang Qing, vice vd för Dongfeng Motor Corporation.

Caudreliers team är det andra teamet som offentliggör sitt deltagande i seglingen som startar 22 oktober 2017. Totalt ska båtarna segla 45 000 Nm jorden runt i en av de tuffaste rutterna i seglingens 43-åriga historia. Det första teamet som offentliggjorde sitt deltagande var Team AkzoNobel med skepparen Simeon Tienpont.

Dongfeng Race Team ska liksom förra gången segla för kinesisk flagg. I förra racet var Charles Caudrelier med ombord tillsammans med fyra kinesiska seglare.

Skillnaden den här gången är att sponsorskapet har flyttats från lastbilsföretaget Dongfeng Trucks (DFCV) till Dongfeng Motor Corporation, vilket ska visa på ett allt högre kommersiellt intresse i seglingen.

Det kinesiska företaget Dongfeng Motor Corporation rankades som nummer 81 storleksmässigt i 2016 års upplaga av ”FortuneChina” top 500. Företagets omsättning är USD 82 817 miljarder.

Den 42-årige fransmannen Charles Caudrelier har vunnit Volvo Ocean Race en gång med Groupama 2011-12.